Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Šípkový džem: voňavá spomienka na jeseň

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Šípkový džem: voňavá spomienka na jeseň
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šípkový džem: voňavá spomienka na jeseň Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 5
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Len čo sa začne jeseň, v prírode dozrieva nenápadný poklad – šípky. Možno si pamätáte, že v minulosti boli džemy a omáčky z týchto plodov bežnou súčasťou domácností. Ich chuť je jemná, mierne karamelová a krásne prepojí sladké aj slané jedlá. Ak ste ešte šípkový džem doma nevarili, teraz je ten správny čas skúsiť to.

reklama:

Suroviny

  • 1,5 kg zrelých šípok
  • 700 g kryštálového cukru
  • semienka z polovice vanilkového lusku
  • 1 čajovú lyžičku mletej škorice
  • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 liter vody
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Šípky dôkladne umyte, odrežte zvyšky kvetov a stopky. Rozrežte ich a zbavte semienok. Tento krok síce zaberie čas, no ušetrí vám neskoršie zdĺhavé pasírovanie.

2. Krok

Pripravené šípky vložte do hrnca, zalejte litrom vody a varte 30–40 minút, až kým nezmäknú. Potom ich spolu s vodou rozmixujte na jemné pyré.

3. Krok

Rozmixovanú hmotu pretlačte cez husté sitko, aby ste odstránili šupky aj jemné chĺpky. Pyré vráťte späť na sporák, pridajte cukor, citrónovú šťavu, vanilku a škoricu. Na miernom ohni varte ešte asi 20–30 minút, kým nevznikne hustý džem. Hustotu otestujete tak, že kvapnete trochu na tanierik – ak sa neroztečie, máte hotovo.

4. Krok

Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov (vyjde to približne na päť kusov s objemom 200 ml). Dobre uzavrite, na pár minút otočte dnom nahor a po vychladnutí uskladnite na tmavom, chladnom mieste.

5. Krok

Čím dlhšie budete džem variť, tým bude mať intenzívnejšiu chuť, ale zároveň sa zníži výsledné množstvo. Je len na vás, či dáte prednosť jemnejšej alebo silnejšej verzii.

reklama:

Džem z plodov šípky má množstvo využití. Natriete ho na chlieb, ochutíte ním koláče, poslúži aj ako základ pre tradičnú šípkovú omáčku k mäsu či syrom. A keďže kríky šípok nájdete takmer všade, surovina je doslova „zadarmo“.

Domáci šípkový džem je nielen skvelou spomienkou na detstvo, ale aj praktickou zásobou do špajze. V zime vám dodá kúsok jesennej vône a poteší na sladkých aj slaných tanieroch.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

8 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.