- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Banánovo-orechový koláč
Banánovo-orechový koláč

- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 4 lyžice kakaaa
- 300 g hladkej múky
- 150 g studeného masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- vanilkový cukor
- Orechový krém :
- 200 g mletých vlašských orechov
- 150 g cukru
- 300 ml mlieka
- 3 lyžice detskej krupice
- 150 g masla
- 1 lyžička rumovej esencie
- ďalej potrebujeme :
- 3 - 4 banány
- citrónová šťava
Postup prípravy
1. Krok
Múku zmiešajte s cukrom, práškom do pečiva, soľou a vanilkovým cukrom a kakaom. Pridajte studené maslo a rýchlo mieste prstami, kým nevznikne pieskovité cesto (ako mrvenička). Pridajte vajce a premiešajte len toľko, aby sa zmes spojila do väčších omrviniek, bez toho, aby vzniklo kompaktné cesto. Rozdeľte zmes na 2 rovnaké časti. Plech na pečenie s rozmermi 20 × 30 cm vysteľte papierom na pečenie. Nasypte prvú zmes mrveničky na plech a jemne uhlaďte rukou alebo lyžicou.
2. Krok
Oba plechy pečte 12–15 minút pri teplote 180 °C dozlatista. Ak máte rovnaké plechy, môžete piecť oba naraz.
3. Krok
Pripravte si orechový krém. Mlieko s cukrom postavte na sporák a nechajte zovrieť. Za stáleho miešania pridajte mleté orechy a krupicu. Varte na miernom ohni 5-6 minút, kým nezhustne. Odstavte hrniec z ohňa a nechajte úplne vychladnúť. Primiešajte zmäknuté maslo a rumovú esenciu a miešajte, kým nezískate homogénny krém.
4. Krok
Zostavovanie koláčika: Rozotrite krém na jeden plech s cestom a potom pridajte tenké plátky banánu pokvapkané citrónovou šťavou. Krém prikryte rozdrobeným druhým korpusom , tak ako keď pripravujete krtkovu tortu.. Koláč dáme do chladničky na 4-6 hodín alebo cez noc, aby zmäkol. Najlepšie je krájať na druhý deň nožom prehnaným cez horúcu vodu.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
10 videní