Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Šípkový džem

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Sipkovy dzem.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
  • Kusov: 5
  • Porcií: 5
  • Čas Prípravy: 20min
  • Varenie: 60min
  • Hotové Za: 1:20 hod
reklama:

Suroviny

  • 1500 g šípok
  • 700 g cukru
  • polovica vanilkového struku
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 liter vody
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Šípky umyte a zbavte stopiek aj okvetí. Rozkrojte ich napoly a lyžičkou alebo špičkou noža vyškrabnite semienka. (Šípky je možné len prekrojiť a semienka ponechať, ale potom bude nutné džem dôkladne a opakovane prepasírovať.) Očistené šípky vložte do hrnca, zalejte litrom vody a varte domäkka, môže to trvať 30–40 minút. Potom ich aj s vodou, v ktorej sa varili, rozmixujte tyčovým mixérom na hladké pyré.

2. Krok

Hmotu vzniknutú po rozmixovaní vody s uvarenými šípkami treba prepasírovať cez jemné sitko alebo pasírovací mlynček: cieľom je odstrániť tvrdé šupky aj jemné chĺpky. A pokiaľ ste šípky vopred nečistili, je potrebné pasírovať opakovane.

3. Krok

Prepasírované šípkové pyré vráťte do hrnca, pridajte cukor, citrónovú šťavu, semienka z vanilkového struku a škoricu a varte na miernom plameni 20–30 minút, kým marmeláda nezhustne. Urobte test hustoty: kvapnite trochu na tanierik – pokiaľ hmota nesteká, je hotovo.

4. Krok

Ešte horúcu marmeládu plňte do sterilizovaných pohárov (malo by ich byť asi päť s objemom 200 ml, avšak výsledné množstvo sa líši práve podľa toho, akú hustotu zvolíte). Poháre zaviečkujte a na 5 minút obráťte dnom nahor. Potom nechajte vychladnúť a skladujte na chladnom a tmavom mieste.

reklama:

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

6 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.