- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- nátierka
- Šípkový džem
Šípkový džem

- Kusov: 5
- Porcií: 5
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 1500 g šípok
- 700 g cukru
- polovica vanilkového struku
- 1 lyžička mletej škorice
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 liter vody
Postup prípravy
1. Krok
Šípky umyte a zbavte stopiek aj okvetí. Rozkrojte ich napoly a lyžičkou alebo špičkou noža vyškrabnite semienka. (Šípky je možné len prekrojiť a semienka ponechať, ale potom bude nutné džem dôkladne a opakovane prepasírovať.) Očistené šípky vložte do hrnca, zalejte litrom vody a varte domäkka, môže to trvať 30–40 minút. Potom ich aj s vodou, v ktorej sa varili, rozmixujte tyčovým mixérom na hladké pyré.
2. Krok
Hmotu vzniknutú po rozmixovaní vody s uvarenými šípkami treba prepasírovať cez jemné sitko alebo pasírovací mlynček: cieľom je odstrániť tvrdé šupky aj jemné chĺpky. A pokiaľ ste šípky vopred nečistili, je potrebné pasírovať opakovane.
3. Krok
Prepasírované šípkové pyré vráťte do hrnca, pridajte cukor, citrónovú šťavu, semienka z vanilkového struku a škoricu a varte na miernom plameni 20–30 minút, kým marmeláda nezhustne. Urobte test hustoty: kvapnite trochu na tanierik – pokiaľ hmota nesteká, je hotovo.
4. Krok
Ešte horúcu marmeládu plňte do sterilizovaných pohárov (malo by ich byť asi päť s objemom 200 ml, avšak výsledné množstvo sa líši práve podľa toho, akú hustotu zvolíte). Poháre zaviečkujte a na 5 minút obráťte dnom nahor. Potom nechajte vychladnúť a skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
6 videní