- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Mini jablkové koláčiky s karamelom a štipkou soli
Mini jablkové koláčiky s karamelom a štipkou soli

- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 0min
Každá jeseň je u nás v znamení jabĺk – päť starých stromov nám prináša bohatú úrodu a stále hľadáme nové nápady, ako ich využiť. Okrem tradičného muštu sme si tento rok obľúbili malé tartaletky, ktoré spájajú sladkosť ovocia so slaným karamelom. Nielenže nádherne prevoňajú byt, ale chuťovo sú ešte o krok ďalej než ich lákavá vôňa.
Suroviny
- Na cesto a plnku
- 3 väčšie jablká
- 3 PL trstinového cukru
- 1,5 PL hladkej múky
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL škorice
- štipka muškátového orieška (cca 1/4 ČL)
- 400 g krehkého cesta
- Na karamelovú omáčku
- 100 g kryštálového cukru
- 3 PL masla
- 70 ml smotany na šľahanie
- 1/2 PL morskej soli
Postup prípravy
1. Krok
Jablká očistíme, odstránime jadrovníky a nakrájame ich na tenké mesiačiky alebo malé kúsky. V mise ich zmiešame s cukrom, múkou, citrónovou šťavou a koreninami. Takto pripravené necháme odstáť asi 20 minút, aby pustili šťavu a prepojili sa chute.
2. Krok
Rúru nastavíme na 180 °C. Krehké cesto rozdelíme na štyri diely, každý vyvaľkáme medzi papierom na pečenie na približne 3 mm hrúbku a vložíme do malých formičiek (12–15 cm). Ak formičky nemáme, môžeme cesto upraviť do voľnejších tvarov galetiek priamo na plechu.
3. Krok
Dno ciest poprepichujeme vidličkou, naplníme jablkovou zmesou a pečieme asi pol hodiny, kým povrch získa zlatistú farbu.
4. Krok
Do hrnca dáme cukor s maslom a na strednom plameni miešame, kým sa kryštáliky úplne nerozpustia. Keď sa hmota začne ťahať, prilejeme smotanu – pozor, môže to silno prskať! Po premiešaní vznikne jemná omáčka, do ktorej pridáme soľ.
5. Krok
Koláčiky podávame ešte vlažné alebo vychladnuté, preliate karamelom. Skvelo ich doplnia nasekané vlašské orechy posypané navrch.
Tip na záver: Ak chcete ušetriť čas, pokojne použite hotové cesto z obchodu. No ak si chcete recept vychutnať naplno, oplatí sa skúsiť domáce krehké cesto podľa klasického receptu.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
14 videní