
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Takto si pripravte cibuľu a opečte ju: výsledok vás ohromí!
Takto si pripravte cibuľu a opečte ju: výsledok vás ohromí!

Nemáte veľa času, ale radi by ste doma rodine či návšteve ponúkli niečo rýchle, chutné a zároveň netradičné? Niekedy netreba zháňať drahé ingrediencie ani tráviť celé hodiny v kuchyni. Postačí vám obyčajná cibuľa a trochu fantázie. Smažená cibuľa, pripravená týmto spôsobom, nie je len lahodnou pochúťkou, ale aj originálnou ozdobou na stole.
Cibuľa inak, než ju poznáte
Ak sa povie „smažená cibuľa“, väčšine ľudí sa vybavia klasické cibuľové krúžky. Tie sú síce obľúbené, no existuje aj iný spôsob, ktorý vás môže milo prekvapiť. Reč je o tzv. „cibuľových ružiach“. Ide o spôsob krájania a obaľovania cibule, pri ktorom vznikne tvar rozkvitnutej ruže. Jednotlivé lupienky si potom môžete odlamovať a namáčať do rôznych dipov. Každé sústo tak môže chutiť inak – raz pikantne, inokedy jemnejšie, podľa toho, aký dresing zvolíte.
Ako pripraviť rozkvitnutú cibuľu
Na tento recept budete potrebovať väčšie cibule. Postupujte takto:
-
Príprava cibule
Očistite cibuľu, ale spodnú časť s koreňom neodkrajujte celú. Len odstrihnite suché konce korienkov. Vďaka tomu sa cibuľa nerozpadne. -
Krájanie do tvaru hviezdy
Každú cibuľu narežte na približne 16 častí tak, aby sa vám vytvoril tvar hviezdice. Režte vždy od vrchnej stonky smerom dole, ale nikdy úplne nedokrajujte ku koreňu – ten musí cibuľu držať pokope. -
Príprava obaľovacej zmesi
V jednej miske rozšľahajte 2 celé vajíčka a 10 ml mlieka. Do druhej misy si pripravte suchú zmes: 1 hrnček strúhanky, 1 hrnček hladkej múky, lyžičku soli, lyžičku čierneho korenia, lyžičku mletej sladkej papriky a lyžičku sušeného oregana. Všetko premiešajte. -
Obaľovanie
Najprv cibuľu obaľte v suchej zmesi – nezabudnite, že prášok musí preniknúť aj do jednotlivých zárezov. Potom ju namočte do vajíčkovej zmesi s mliekom a lyžicou polievajte aj medzi jednotlivé plátky. Následne ešte raz obaľte v múčno-strúhankovej zmesi, aby bola cibuľa krásne chrumkavá.
Smaženie do zlatista
Cibuľu môžete smažiť buď vo fritéze, alebo v dostatočne hlbokom oleji na panvici. Vložte ju rozrezanou stranou nadol, aby sa lupienky dobre vypražili. Po pár minútach cibuľu opatrne otočte a dosmažte aj z druhej strany. Keď má krásnu zlatohnedú farbu, vyberte ju a nechajte odkvapkať na papierovej utierke, ktorá odsaje prebytočný olej.
Výsledkom bude nádherná zlatistá „cibuľová ruža“ – na pohľad efektná a na chuť výrazná a lahodná.
Ako podávať cibuľovú ružu
Takto pripravená cibuľa sa dá servírovať rôznymi spôsobmi:
-
ako samostatné jedlo so zemiakmi alebo so sviežim zeleninovým šalátom,
-
s obľúbeným dipom či tatárskou omáčkou,
-
ako originálna príloha k pečenému alebo grilovanému mäsu,
-
alebo len tak – ako zaujímavé občerstvenie na posedenie s priateľmi.
Okrem chuti zaujme aj vzhľadom. Na stole totiž pôsobí ako dekorácia, ktorú si každý rád odtrhne a ochutná.
Ak máte chuť na niečo jednoduché, ale efektné, rozkvitnutá smažená cibuľa je ideálnou voľbou. Stačí pár surovín a výsledok vás určite poteší – nielen chuťovo, ale aj vizuálne.