- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Mäsové guľky v krémovej hubovej omáčke
Mäsové guľky v krémovej hubovej omáčke

- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Voňavé mäsové guľky z hovädzieho a bravčového mäsa v krémovej hubovej omáčke so štipkou citrónu. Tradičné, sýte jedlo, ktoré poteší každého milovníka poctivej domácej kuchyne.
Suroviny
- Na mäsové guľky:
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 1 vajce
- ½ lyžičky mletej sladkej papriky
- 4 lyžice mlieka
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
- korenie na mleté mäso
- trochu strúhanky na zahustenie
- 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžice masla
- olivový olej na opekanie
- Na hubovú omáčku:
- 150 g čerstvých húb (alebo šampiňónov – vtedy pridajte 1 lyžičku sušeného hubového korenia pre intenzívnejšiu chuť)
- 1 stredne veľkú cibuľu
- olivový olej
- 300 ml silného hovädzieho vývaru
- 1 lyžičku hladkej múky
- ½ smotany na šľahanie
- ½ lyžičky citrónovej šťavy (alebo polovicu kyslej smotany – podľa chuti)
- Na podávanie:
- cestoviny podľa výberu
- 1 lyžičku drvenej rasce
- 2 lyžice čerstvej strúhanky
- 2 lyžice masla
Postup prípravy
1. Krok
Do misky vložíme oba druhy mäsa, pridáme vajce, papriku, mlieko, soľ, korenie, petržlenovú vňať a trochu strúhanky, aby vznikla pevná, no vláčna hmota. Zo zmesi vytvarujeme guľky s priemerom približne 4 cm. Na panvici zohrejeme maslo s olivovým olejom a guľky opečieme z každej strany dozlatista. Trvá to asi 4–5 minút. Potom ich odložíme bokom, aby odkvapkali, a prikryté udržiavame v teple.
2. Krok
Na tej istej panvici, kde sme opekali mäso, osmažíme nasekanú cibuľu dozlata. Pridáme nakrájané huby, podlejeme trochou vody a dusíme približne 5 minút, kým zmäknú a pustia vôňu. Potom prilejeme hovädzí vývar a vložíme späť opečené mäsové guľky.
3. Krok
Varíme bez pokrievky asi 15 minút, aby sa omáčka mierne zredukovala. Ak ju preferujete redšiu, môžete pridať trochu vody. Múku rozmiešame v malom množstve studenej vody a vlejeme do omáčky. Necháme ju ešte asi 10 minút jemne bublať a občas premiešame, aby sa neprichytila.
4. Krok
Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Medzitým na panvici rozpustíme maslo, prisypeme strúhanku a rascu a krátko ich opražíme, aby sa uvoľnila aróma. Nakoniec vmiešame horúce cestoviny a premiešame, aby sa obalili vo voňavej zmesi.
5. Krok
Mäsové guľky vyberieme a do omáčky vlejeme smotanu. Pridáme citrónovú šťavu, dochutíme soľou a všetko ešte chvíľu prehrejeme, aby sa chute spojili.
6. Krok
Na tanier uložíme mäsové guľky, prelejeme ich krémovou hubovou omáčkou a posypeme cestovinami s opečenou strúhankou.
Ak použijete sušené huby, nechajte ich aspoň 20 minút namočené vo vode – získate bohatšiu chuť aj vôňu. Pre ešte krémovejšiu omáčku môžete pridať lyžicu kyslej smotany tesne pred koncom varenia.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
15 videní