Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Václavkový guláš podľa starej mamy: Taký dobrý ste ešte neochutnali

Václavkový guláš s cestovinou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Václavkový guláš s cestovinou Foto: depositphotos.com
reklama:

Typické jesenné lesy sú plné vône zeme a húb – a jednou z najvýraznejších vôní patria práve václavky. Tieto huby so špecifickou chuťou a arómou sú obľúbenou surovinou, ktorá sa dá využiť na nespočetné množstvo spôsobov – od nakladania až po skvelý guláš, ktorý svojou chuťou prekoná aj ten mäsový. Ak ste si už václavky zavárali, určite vyskúšajte aj túto tradičnú pochúťku – václavkový guláš podľa starej mamy, ktorý je voňavý, sýty a neskutočne chutný.

Václavky – jesenné zlato našich lesov

Václavky patria medzi najobľúbenejšie druhy húb, ktoré sa v našich lesoch objavujú od konca augusta až do neskorej jesene, niekedy dokonca aj v decembri. Rastú vo veľkých trsoch, najčastejšie na pňoch alebo koreňoch stromov, a keď sa im darí, je ich skutočne požehnane.

Zaujímavosťou je, že názov „václavka“ dostali podľa sviatku sv. Václava, pretože práve v tom období majú najhojnejšiu sezónu. V kuchyni majú široké využitie – okrem gulášov sú výborné v aspikoch, ako súčasť omáčok, alebo naložené v sladkokyslom náleve. Ich chuť je jemne korenistá, ale zároveň nezameniteľne hubová – a to z nich robí skutočnú delikatesu.

Pozor: surové václavky môžu uškodiť

Aj keď václavky patria medzi chutné a vyhľadávané huby, treba s nimi zaobchádzať opatrne. V surovom stave sú mierne jedovaté, preto ich treba vždy dostatočne tepelne upraviť – aspoň 20 minút. Ak by ste ich zjedli surové alebo len krátko tepelne spracované, môžete si privodiť nepríjemné tráviace problémy.

Preto sa václavky neodporúčajú na grilovanie či rýchle smaženie, ale ideálne sa hodia do gulášov, omáčok alebo na dusenie.

Ako pripraviť václavkový guláš krok za krokom

Tento recept je jednoduchý, ale výsledok vás prekvapí svojou intenzívnou chuťou. Potrebovať budete tieto suroviny:

  • asi 1 kg čerstvých václaviek,

  • 6–7 strúčikov cesnaku,

  • 2 veľké cibule,

  • 5 stredne veľkých zemiakov,

  • 100 g údenej slaniny,

  • soľ, čierne korenie, majoránku, drvenú rascu a mletú červenú papriku,

  • trochu vody na podliatie,

  • podľa chuti aj hladkú múku alebo strúhaný chlieb na zahustenie.

Postup:

  1. Príprava húb: Očistite václavky, odstráňte zvyšky ihličia a lístia a nakrájajte ich na menšie kúsky.

  2. Základ gulášu: Na panvici rozpusťte slaninu a orestujte na nej nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak do zlatista.

  3. Pridajte huby: Keď cibuľa zosklovatie, vložte václavky, premiešajte a nechajte pár minút restovať, aby pustili šťavu.

  4. Dochutenie: Prisypte soľ, korenie, majoránku, trochu rasce a červenú papriku. Vôňa, ktorá sa začne šíriť po kuchyni, je znamením, že idete správne.

  5. Zemiaky a varenie: Do hrnca pridajte nakrájané zemiaky, podlejte vodou tak, aby boli všetky suroviny ponorené, a nechajte pomaly variť, kým zemiaky nezmäknú. Občas premiešajte, aby sa guláš nepripálil.

Ako zahustiť a zjemniť chuť

Guláš môžete nechať redší – vtedy chutí ako silná hubová polievka – alebo ho zahustiť. Na zahustenie sa hodí múka rozmiešaná vo vode, granulovaná zápražka či dokonca nastrúhaný tvrdý chlieb, ktorý mu dodá domácky charakter. Po zahustení ešte všetko krátko povarte, aby sa chute spojili a konzistencia bola ideálna.

Ak máte radi jemnejšiu chuť, môžete na záver pridať kyslú alebo sladkú smotanu – guláš sa tým krásne zjemní a získa krémovú textúru.

S čím podávať václavkový guláš

Tento guláš je výborný s čerstvým chlebom, žemľovými či zemiakovými knedľami, ale skvelo chutí aj s varenými zemiakmi, ryžou guľatou Mánya alebo cestovinami. Ak ho pripravujete pre hostí, odporúčame servírovať s lyžicou smotany a posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou – pôsobí to nielen esteticky, ale aj chuťovo harmonicky.

Malý tip na záver

Ak vám václavky po výlete do lesa ešte zostali, dajú sa zamraziť po predvarení alebo naložiť do nálevu, aby ste si túto jesennú pochúťku mohli vychutnať aj v zime. No ak raz ochutnáte pravý václavkový guláš, je dosť možné, že si ich budete chcieť nechať len na tento recept.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.