Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Fantastické dusené červené kapustové prílohy: jednoduché, tradičné a neodolateľne chutné

Dusená červená kapusta je bohatá na vitamín C
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Dusená červená kapusta je bohatá na vitamín C Foto: depositphotos.com
reklama:

Svätý Martin je tu a s ním aj vôňa pečenej husi, nadýchaných knedlí a šťavnatej dusenej kapusty. Tento trojboj je klasikou, ktorú v novembri jednoducho nemožno vynechať. Ak si chcete sviatočný obed vychutnať naozaj poctivo, pripravte si dusenú červenú kapustu doma – z čerstvej hlávky alebo zo sterilizovanej. V oboch prípadoch vám za ňu rodina poďakuje.

Prečo sa oplatí pripraviť kapustu doma

Dusenej kapusty nikdy nie je dosť. Skvele sa hodí k mäsu – dodá mu šťavnatosť, zjemní chuť a celému jedlu dodá ten pravý „šmrnc“. Samozrejme, môžete ju kúpiť už hotovú v skle, ale domáca verzia chutí neporovnateľne lepšie. Navyše, jej príprava nie je vôbec náročná. A ak vám náhodou nejaká porcia zostane, dá sa využiť aj inak – napríklad ako náplň do slaných koláčov, prísada do zemiakových placiek alebo k mäsovým roládam.

Dusená kapusta z čerstvej hlávky

Základom je kvalitná, pevná hlávka červenej kapusty. Kúpite ju v každom obchode s potravinami. Najprv ju zbavte vonkajších zvädnutých listov a poškodených častí. Potom ju rozrežte na štvrtiny a odstráňte tvrdý stred – koštiaľ.

Na krájanie môžete použiť ostrý nôž, klasické strúhadlo alebo kuchynský robot. Ten prácu zvládne doslova za pár sekúnd a kapusta bude krásne tenká a rovnomerná.

Ako prebieha samotné dusenie

Keď máte kapustu nakrájanú, rozohrejte na panvici alebo v širšom hrnci dve lyžice bravčovej masti. Pridajte kapustu, trochu soli, drvenú rascu, lyžicu kryštálového cukru a štipku mletej škorice. Práve škorica dá jedlu jemnú sladkastú arómu a zaujímavý podtón.

Krátko zmes orestujte, potom pridajte nastrúhané jablko – ideálne kyslejšie odrody, ako napríklad jonatán či idared. Zmes podlejte trochou vody, prikryte pokrievkou a duste na miernom ohni asi 30 minút.

Na záver pokrievku zložte, aby sa mohla odpariť prebytočná tekutina. Do hotovej kapusty vmiešajte asi 100 g masla – krásne ju zjemní a dodá jej lesk. Chuť doladíte lyžičkou vínneho octu, prípadne ešte troškou soli alebo cukru podľa toho, či ju chcete mať sladšiu alebo kyslejšiu.

Výsledok? Neskutočne voňavá, šťavnatá a jemná príloha, ktorá sa dokonale hodí k sväto-martinskej husi, pečenému bravčovému či kačici.

Keď nemáte čerstvú kapustu: siahnite po sterilizovanej

Nemáte čas čistiť a krájať čerstvú kapustu? Žiaden problém. Aj zo sterilizovanej verzie sa dá pripraviť chutná príloha. Stačí ju scediť, ľahko prepláchnuť, aby ste zmiernili kyslosť, a potom ju orestovať na masti spolu s cibuľkou, jablkom, cukrom a rascou. Na záver opäť dochuťte octom a kúskom masla.

Prečo si červenú kapustu dopriať častejšie

Červená kapusta nie je len chutná – je aj mimoriadne zdravá. Vďaka svojmu zloženiu patrí medzi najcennejšie druhy zeleniny, najmä počas jesene a zimy.

  • Podporuje chudnutie. Obsahuje málo kalórií, veľa vlákniny a zasýti na dlhý čas.

  • Spomaľuje starnutie. Je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a podporujú regeneráciu organizmu.

  • Zmierňuje zápaly. Obsahuje látku zvanú sulforafán, ktorá pomáha telu bojovať proti zápalovým procesom.

  • Posilňuje imunitu a kosti. Vďaka vysokému obsahu vitamínov C a K podporuje vstrebávanie vápnika a zdravie kostí.

Malý tip na záver

Ak chcete, aby vaša kapusta získala ešte výraznejšiu chuť, skúste ju pred dusením krátko pokvapkať červeným vínom. Dodá jej krásnu farbu, jemnú vôňu a prepojí chute s pečeným mäsom do dokonalej harmónie.

Tak čo, pustíte sa do toho? Domáca dusená červená kapusta je jedlo, ktoré nikdy nesklame – tradičné, jednoduché, a predsa také výnimočné.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.