Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nevyhadzujte staré rožky a chlieb: kedysi z nich gazdinky bežne varili

Suché pečivo nevyhadzujte, dá sa využiť na ďalšie spracovanie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Suché pečivo nevyhadzujte, dá sa využiť na ďalšie spracovanie Foto: depositphotos.com
reklama:

Zvyšujú sa vám doma staré rožky či chlieb a je vám ľúto ich vyhodiť? Nerobte to! Naše staré mamy by sa čudovali, že dnes končí toľko pečiva v koši. Kedysi bolo úplne bežné, že aj stvrdnutý chlieb našiel svoje miesto v kuchyni. Namiesto plytvania peniazmi i potravinami sa oplatí poznať niekoľko jednoduchých trikov, ako staré pečivo premeniť na chutné jedlá či užitočné prísady do varenia.

Myslite dopredu – kupujte len toľko, koľko zjete

Najlepšou prevenciou pred hromadením starého pečiva je rozumné plánovanie nákupov. Zamyslite sa, koľko chleba či rožkov doma reálne spotrebujete za deň alebo dva. Ak viete, že nebudete stíhať všetko zjesť, pokojne ho dajte do mrazničky – vďaka tomu vydrží čerstvý aj niekoľko týždňov.

Pečivo má totiž krátku trvanlivosť. Už približne šesť hodín po upečení začína proces starnutia. Po vychladnutí sa z neho vyparuje voda, čím sa vysušuje a tvrdne. Tento proces prebieha rôzne rýchlo – bagety a rožky tvrdnú rýchlejšie než chlieb. Najdlhšie si vlhkosť udržia kváskové, ražné alebo celozrnné výrobky.

Ako správne skladovať pečivo

Mnoho ľudí robí chybu, že chlieb uchováva v plastových vreckách. To je však pre pečivo to najhoršie – vzniká v nich vlhké prostredie, ktoré podporuje tvorbu plesní. Ideálne je pečivo zabaliť do ľanovej utierky alebo pláteného vrecka a uložiť ho na tmavé a suché miesto.
Ak chcete, aby vám vydržalo dlhšie čerstvé, výbornou voľbou sú aj voskované obaly. Pečivo môžete tiež zabaliť do alobalu a uložiť do mrazničky – po rozmrazení bude takmer ako čerstvé.

Domáca strúhanka – zlatý poklad každej kuchyne

Najjednoduchší spôsob, ako využiť staré rožky či žemle, je pripraviť si domácu strúhanku. Stačí ich nechať úplne vyschnúť a potom nastrúhať na mlynčeku alebo v kuchynskom robote. Domáca strúhanka je bez pridaných konzervantov a dá sa využiť nielen na obaľovanie rezňov, ale aj na zahusťovanie omáčok či polievok.

Aby bola jemná a bez nečistôt, po nastrúhaní ju ešte preosejte cez sitko – zbavíte sa tak väčších kúskov, semienok či zrniek kmínu.

Cesnakové krutóny do polievky alebo šalátu

Ak máte pár starších rožkov, môžete si z nich pripraviť chrumkavé krutóny. Nakrájajte ich na kocky alebo tenké plátky, rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite olejom s pretlačeným cesnakom alebo obľúbenými bylinkami. Potom ich dajte piecť do rúry na 100 °C, kým nezozlatnú.
Skvele sa hodia do cesnakovej polievky, rajčinového krému aj k zeleninovým šalátom.

Žemľové knedle z rožkov

Gazdinky by bez starých rožkov nemohli pripraviť svoje obľúbené domáce knedle. Tvrdšie pečivo sa nakrája na kocky, pridá sa múka, vajíčko, mlieko a štipka soli – a vznikne cesto, ktoré po uvarení chutí lepšie než hotové knedle z obchodu. Výborne sa hodia ku gulášu, sviečkovej či iným omáčkovým jedlám.

Rýchla večera: pečivo zapečené so syrom a slaninou

Nemáte čas ani chuť variť? Zoberte starší rožok alebo chlieb, navrch položte plátok slaniny a posypte strúhaným syrom. Dajte zapiecť do rúry na pár minút – výsledkom bude voňavá, chrumkavá pochúťka, ktorú si obľúbia aj deti. Ak pridáte bylinky, napríklad oregano alebo tymian, získate chuť ako z pizzérie.

Domáce chipsy zo starého pečiva

Ak vám zostali len suché kúsky, premeňte ich na chrumkavé chipsy. Zmiešajte olivový olej so soľou, korením a obľúbenými bylinkami – napríklad bazalkou, rozmarínom alebo cesnakom. Pečivo nakrájajte na tenké plátky, potrite pripravenou zmesou a pečte pri 180 °C, kým nezozlatne. Výborne chutia samostatne alebo s dipom z kyslej smotany.

Sladká klasika – žemľovka

Ak patríte medzi milovníkov sladkých jedál, určite si spomeňte na vôňu žemľovky z detstva. Tento jednoduchý dezert je dôkazom, že aj zo starého pečiva sa dá pripraviť niečo výnimočné. Nakrájané žemle alebo rožky sa zalejú mliekom s vajíčkom, osladia sa cukrom, pridá sa škorica, jablká a hrozienka. Všetko sa zapečie do zlatista.
Ak ju pripravíte s vanilkovým cukrom a trochou masla, premení sa na dezert, ktorý sa bez problémov vyrovná aj koláčom z cukrárne.

Topinky a chlieb vo vajíčku

Najrýchlejší spôsob, ako spotrebovať tvrdší chlieb, sú topinky. Môžete ich opiecť na sucho v toastovači, v rúre alebo na panvici s kvapkou oleja. Sú ideálne ako príloha k polievkam, k tataráku alebo len tak – potreté cesnakom.

Ak ich obalíte v rozšľahanom vajíčku a osmažíte, získate chlieb vo vajíčku – klasiku, ktorá nikdy nesklame. Stačí pridať kyslú uhorku, trochu cibule a lyžičku horčice – a lacná večera je hotová.

Nič nevyhadzujte – všetko sa dá využiť

Každý kúsok chleba má ešte svoje miesto. Zo starého pečiva môžete pripraviť desiatky rôznych jedál – od polievkových krutónov cez domáce knedle až po sladkú žemľovku. Stačí trocha fantázie a úcty k jedlu. Tak, ako to robili naše babičky, ktoré vedeli, že dobrá gazdiná nevyhodí ani omrvinku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.