Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Štrúdľa bez tuku, vajec a cukru: jednoduchá, voňavá a zdravšia ako klasika

Tradičná jablková štrúdľa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tradičná jablková štrúdľa Foto: depositphotos.com
reklama:

Voňavá štrúdľa s tenkým chrumkavým cestom a sladkou jablkovou náplňou – to je dezert, ktorý nikdy nesklame. Málokto však vie, že si ju možno pripraviť aj úplne bez tuku, vajec a cukru. Napriek tomu chutí fantasticky – je ľahučká, vláčna a poteší nielen chuťové bunky, ale aj zdravie.

Kde má štrúdľa svoj pôvod?

Mnohí považujú štrúdľu za rakúsky národný dezert, typický pre Viedeň a cisársky dvor. No história je o čosi zaujímavejšia – jej korene siahajú až do Stredomoria a na Blízky východ.

Predchodcom známeho ťahaného cesta je grécke „filo“ cesto, ktoré sa používa dodnes napríklad pri výrobe baklavy. Gréci ho kedysi prevzali od Turkov, ktorí ho miesili z múky, vody a oleja. Po odpočinutí sa cesto vyvaľkalo na tenučkú placku – takmer priehľadnú – a plnilo sa orechmi s medom.

Neskôr Maďari prišli s nápadom pridať do takéhoto cesta ovocie – jablká, hrušky či slivky. A keďže Maďarsko bolo vtedy súčasťou Rakúsko-Uhorska, štrúdľa sa rýchlo dostala aj do Viedne, kde spôsobila doslova ošiaľ. Po Sacherovej torte sa stala druhým najobľúbenejším dezertom monarchie a postupne si získala celé Európy.

Každá krajina má svoju štrúdľu

Dnes sa štrúdľa pečie v mnohých podobách – niekde z ťahaného, inde z lístkového cesta. Náplne sa tiež líšia: jablká, tvaroh, mak, orechy či slivky. Jedno však zostáva spoločné – cesto musí byť tenučké ako papier, aby mohla vyniknúť chuť ovocia a korenín.

Menej kalórií, viac pôžitku

Hoci ťahané cesto pôsobí nevinne, klasická štrúdľa býva poriadne kalorická – maslo, cukor, vajcia a strúhanka spravia svoje. Ak si ju však chcete vychutnať bez výčitiek, skúste túto zdravšiu verziu bez tuku, cukru a vajec.

Použité suroviny sú nielen chutné, ale aj prospešné – pomáhajú naštartovať metabolizmus, zlepšiť krvný obeh a dokonca znižovať hladinu cholesterolu.

Čo budete potrebovať

  • 350 g pšeničnej alebo špaldovej celozrnnej múky

  • ½ nízkotučného tvarohu

  • štipku soli

  • 220 ml horúcej vody

  • 4 väčšie jablká

  • karob (prírodná alternatíva kakaa, bez kofeínu)

  • ovocnú pracharandu (sladidlo zo sušeného ovocia)

  • škoricu podľa chuti

  • psyllium – semienka skorocelu indického (dostať v lekárni alebo v predajni zdravej výživy)

Postup krok za krokom

  1. Pripravte cesto.
    Do misy dajte múku, tvaroh, štipku soli a horúcu vodu. Vypracujte hladké, pružné cesto, ktoré sa nelepí. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 2 hodiny.

  2. Vyvaľkajte ho.
    Cesto rozdeľte na tri časti a každú vyvaľkajte na čo najtenšiu placku.

  3. Pripravte náplň.
    Povrch cesta posypte ovocnou pracharandou, ktorá nahradí cukor aj strúhanku. Na ňu nastrúhajte jablká, posypte škoricou, pridajte trochu karobu a psyllium, ktoré pohltí prebytočnú šťavu z jabĺk a zároveň cesto prevzdušní.

  4. Zaviňte a upečte.
    Hotovú štrúdľu opatrne zaviňte, preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a párkrát ju poprepichujte vidličkou. Pečte pri 200 °C približne 20 minút, kým nezíska zlatistú farbu.

Dokončenie a podávanie

Po upečení nechajte štrúdľu pár minút vychladnúť a potom ju posypte karobom namiesto práškového cukru. Vyzerá to pekne a chutí výborne.

Výsledkom je ľahká, voňavá a chrumkavá štrúdľa, ktorá poteší telo aj dušu. Môžete si ju dopriať pokojne aj večer – bez výčitiek.

Tip: Ak chcete ešte výraznejšiu chuť, pridajte do jabĺk hrozienka, orechy alebo kvapku citrónovej šťavy. A ak obľubujete kontrast teplého a studeného, servírujte štrúdľu s lyžičkou bieleho jogurtu alebo tvarohu – zdravšia verzia klasickej kombinácie so šľahačkou.

Zdravá jablková štrúdľa bez tuku a cukru je dôkazom, že aj tradičné dezerty sa dajú pripraviť moderne a s ohľadom na zdravie.
A čo je najlepšie – nechýba jej nič z toho, čo máme na klasike najradšej: krehké cesto, voňavé jablká a chuť domácej poctivej štrúdle.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.