Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rýchle a jednoduché tipy na praženie mandlí: Slaná aj sladká verzia

Rýchle a jednoduché tipy na praženie mandlí: Slaná aj sladká verzia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rýchle a jednoduché tipy na praženie mandlí: Slaná aj sladká verzia Foto: depositphotos.com
reklama:

Mandle patria medzi najobľúbenejšie druhy orechov na svete, hoci technicky nie sú pravými orechmi.

Sú príbuzné slivkám, marhuliam či čerešniam. V kuchyni sú mimoriadne všestranné – môžete z nich pripraviť mandľové mlieko, múku alebo napríklad lahodný mandľový krém.

Okrem svojej chuti ponúkajú mandle množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré podporujú trávenie. Pražené mandle sú skvelým doplnkom k vínu, pivu alebo ako zdravá pochúťka pri sledovaní filmu. Chcete ich radšej slané alebo sladké?

Slaná verzia: Ako na to

Najprv si vyberte vhodné mandle – najlepšie nesolené a so šupkou. Ak si želáte, môžete ich šupku odstrániť: stačí ich zaliať horúcou vodou, nechať 5 minút odstáť a potom jemne stlačiť, aby šupka zišla.

Postup praženia:

  1. Mandle vložte do misky a premiešajte s tukom, napríklad olivovým olejom alebo ghí, aby sa obalili rovnomerne.
  2. Rozprestrite ich na panvicu alebo plech a posypte soľou.
  3. Na panvici ich pražte asi 5 minút, kým nebudú zlatohnedé a voňavé. V rúre ich môžete pražiť 8–10 minút pri 190 °C.
  4. Počas praženia ich pravidelne premiešavajte, aby sa upiekli rovnomerne. Hotové mandle potom vysypte na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný tuk.
  5. Na záver ich dochuťte podľa chuti – čiernym korením, bylinkami, údenou paprikou alebo obľúbeným korením. Dôležité je dochutiť až po upečení, aby sa korenie nepripálilo.

Sladká verzia: jemne karamelizované mandle

Ak preferujete sladkú chuť, pripravte si karamel. Na panvici rozpustite 150 g cukru s 100 ml vody. Keď zmes začne hustnúť, pridajte 200 g mandlí a dôkladne premiešajte, aby sa každá obalila. Takto získate jemne zkaramelizované mandle, ktoré môžete ešte posypať škoricou alebo vanilkovým cukrom pre dokonalú chuť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.