Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tento pečený karfiol chutí lepšie ako mäso. Bez oleja, bez výčitiek

Pečený karfiol
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pečený karfiol Foto: depositphotos.com
reklama:

Na Slovensku patrí vyprážaný karfiol medzi klasiky, ktoré si mnohí spájajú s nedeľným obedom u babičky. Chrumkavý trojobal, vôňa oleja a poriadna dávka tatárskej omáčky – to je kombinácia, ktorú pozná snáď každý. Napriek tomu sa v posledných rokoch čoraz viac ľudí snaží hľadať zdravšie alternatívy, ktoré nezaťažia trávenie a pritom nestratia nič z výbornej chuti. A práve tu prichádza na scénu pečený karfiol – jednoduchý recept, ktorý ťa presvedčí, že aj bez smaženia sa dá dosiahnuť dokonalý výsledok.

Karfiol – nenápadná, ale silná zeleninová hviezda

Karfiol patrí medzi tie druhy zeleniny, ktoré sa v kuchyni dajú využiť na nespočetné množstvo spôsobov. Niektorí si ho nevedia predstaviť inak ako v krémovej polievke, iní ho milujú v podobe fašírok či placiek. Najväčšou klasikou však ostáva karfiol v trojobale – hoci práve táto verzia je najmenej zdravá, pretože pri vyprážaní nasaje množstvo oleja.

A to je škoda, pretože karfiol je doslova vitamínová bomba. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu, a takisto aj vitamíny skupiny B, ktoré podporujú nervovú sústavu a metabolizmus. Okrem toho v ňom nájdeme aj vitamín K, ktorý prispieva ku zdraviu kostí, a minerály ako vápnik, zinok či horčík – všetky dôležité pre správne fungovanie tela.

Pravidelná konzumácia prospieva tráveniu aj srdcu

Vedci potvrdzujú, že karfiol má nielen nízky obsah tuku, ale aj množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Posilňuje obranyschopnosť organizmu, pomáha znižovať krvný tlak a podporuje zdravie ciev. Vďaka vysokému obsahu vlákniny zas zlepšuje činnosť čriev, zasýti na dlhší čas a podporuje aj proces prirodzenej detoxikácie.

Preto sa karfiol odporúča aj pri redukčných diétach – nielenže má málo kalórií, ale jeho jemná chuť umožňuje pripraviť ho na mnoho spôsobov, ktoré si obľúbia aj zarytí mäsožravci.

Zdravšia verzia: pečený karfiol namiesto vyprážaného

Ak miluješ chrumkavý karfiol, ale nechceš po ňom mať ťažký žalúdok, priprav si ho bez kvapky oleja – v rúre. Chuť zostane výborná, no pokrm bude ľahší, stráviteľnejší a oveľa prospešnejší pre tvoje telo.

Budeš potrebovať:

  • 1 celý karfiol

  • hladkú múku

  • 2 vajcia

  • 150 g strúhanky (ideálne panko)

  • 1 strúčik pretlačeného cesnaku

  • 1 čajovú lyžičku provensalského korenia

  • 1 čajovú lyžičku sušenej petržlenovej vňate

  • 50 g nastrúhaného parmezánu

  • soľ podľa chuti

Postup krok za krokom

  1. Karfiol najprv očisti – odstráň listy a rozdeľ ho na približne rovnako veľké ružičky, aby sa piekol rovnomerne.

  2. V hrnci privedieš k varu dostatok osolenej vody a karfiol v nej krátko predvaríš, približne 5 minút.

  3. Následne ho sceď a nechaj vychladnúť.

  4. Medzitým si v miske zmiešaj strúhanku, cesnak, bylinky a parmezán – táto zmes vytvorí lahodný a aromatický obal.

  5. Každý kúsok karfiolu obal v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhankovej zmesi.

  6. Poukladaj ho na plech vystlaný papierom na pečenie.

  7. Peč v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút, kým nezíska zlatistú farbu a chrumkavú kôrku.

A výsledok? Zdravší, ľahší a chuťovo prekvapivo výrazný pokrm, ktorý môžeš servírovať ako hlavné jedlo alebo ako netradičnú prílohu.

Tip: jogurtový dip namiesto tatárky

K vyprážanému karfiolu neodmysliteľne patrí tatárska omáčka, ale ak chceš jedlo udržať v zdravšej rovine, priprav si jogurtový dip.

Zmiešaj:

  • 200 g kyslej smotany,

  • 100 g bieleho jogurtu,

  • štipku soli,

  • čerstvo mleté korenie

  • a obľúbené bylinky (napríklad pažítku, kôpor alebo petržlen).

Výsledkom je svieža omáčka, ktorá výborne dopĺňa jemnú chuť karfiolu a neprebije ju tak, ako to často robí ťažká tatárka.

Záver

Pečený karfiol je dôkazom, že zdravé jedlá nemusia byť nudné ani bez chuti. Ak ho raz vyskúšaš, zrejme si na klasický vyprážaný karfiol už ani nespomenieš. Navyše ho pripravíš rýchlo, jednoducho a bez mastných fľakov na sporáku.

Jedlo, ktoré si zamiluješ nielen ty, ale aj tvoj žalúdok.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.