Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Strúhaný jablkový koláč s pudingom a škoricou: Hotový raz-dva a chutí ako od babičky

Jablkový koláč s pudingom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jablkový koláč s pudingom Foto: depositphotos.com
reklama:

Máte na záhrade plný košík jabĺk a neviete, čo s nimi? Ak sa vám nechce variť džem ani lisovať mušt, upečte si tento úžasne vláčny jablkový koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku. Hodí sa k rannej káve, poobednému čaju aj ako dezert pre návštevu.

Keď koláč, tak poriadne šťavnatý

Nikto nechce koláč, ktorý je taký suchý, že sa vám lepí na hrdlo a musíte ho zapíjať kávou. Práve preto sú jablkové koláče také obľúbené – zostávajú vláčne, voňavé a plné ovocia. Okrem toho dodajú telu vitamíny, minerály a vlákninu, takže si môžete maškrtiť s menšími výčitkami.

Prečo sú jablká také prospešné

Jablká sú malý zázrak prírody. Obsahujú množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu, aj vitamín A, dôležitý pre zdravú pokožku a zrak. Vysoký obsah vlákniny podporuje dobré trávenie a pomáha udržiavať črevnú mikroflóru v rovnováhe.

Okrem toho jablká skrývajú antioxidanty – napríklad quercetín –, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a znižujú riziko vzniku civilizačných ochorení, ako sú srdcové choroby či cukrovka. Ich prirodzená sladkosť zároveň uspokojí chuť na sladké bez potreby cukru, takže sú ideálnou voľbou aj pri zdravšom stravovaní.

Nie je preto prekvapením, že jablká patria medzi najobľúbenejšie ovocie na svete a takmer každá krajina má svoj tradičný jablkový dezert. Niektoré recepty dokonca prekročili hranice a stali sa svetovými legendami.

Americký apple pie: ikona, ktorá vlastne nie je až tak americká

Slávny apple pie je v USA takmer národným symbolom. Ide o koláč z maslového cesta, plnený jablkami, cukrom a škoricou, často prekrytý mriežkou z cesta. Američania ho milujú s kopčekom vanilkovej zmrzliny, ktorá sa na teplom koláči pomaly topí – kombinácia, ktorá chutí nebesky.

Lenže málokto vie, že myšlienka jablkového koláča nevznikla v Amerike. Už v stredoveku písal o podobnom dezerte anglický básnik Geoffrey Chaucer, ktorý do plnky pridával aj sušené figy, hrušky a hrozienka. Cukor v tom čase nebol bežnou surovinou, a tak sa o sladkú chuť postaralo výlučne ovocie. Možno teda povedať, že americký apple pie má korene na britských ostrovoch – a Amerika mu len dodala moderný lesk.

Francúzsky Tarte Tatin: koláč z omylu, ktorý dobyl svet

Ďalšou jablkovou hviezdou je legendárny Tarte Tatin, pochádzajúci z Francúzska. Jeho vznik sa datuje do 19. storočia a viaže sa k dvom sestrám – Stéphanii a Caroline Tatinovým. Tie vlastnili malý hotel neďaleko Paríža a pripravovali pre hostí domáce dezerty.

Podľa legendy Stéphanie jedného dňa nechala jablká s maslom príliš dlho na panvici a tie začali karamelizovať. Aby ich nezahodila, prikryla ich cestom a dala zapiecť. Výsledok ju prekvapil – vznikol obrátený koláč, ktorý mal neodolateľnú vôňu a chuť. Odvtedy sa Tarte Tatin pečie nielen s jablkami, ale aj s hruškami či marhuľami a patrí medzi najobľúbenejšie francúzske dezerty vôbec.

Slovenská klasika: strúhaný jablkový koláč so škoricou a pudingom

Ani my Slováci sa v láske k jablkám nedáme zahanbiť. Popri tradičnej štrúdli majú svoje miesto aj domáce buchty a koláče s jablkami. Jedným z najobľúbenejších je práve strúhaný jablkový koláč – jednoduchý, voňavý a taký dobrý, že zmizne z plechu, kým sa ešte stihne úplne vychladnúť.

Ak ste ho ešte nepiekli, určite to napravte. Tu je recept, ktorý zvládne aj začiatočník.

Ako na to krok za krokom

Cesto

V mise zmiešajte:

  • 470 g preosiatej hladkej múky,

  • ½ lyžičky soli,

  • 2 lyžičky prášku do pečiva,

  • 90 g práškového cukru,

  • 30 g vanilkového cukru.

Postupne pridajte 1 celé vajce, 1 žĺtok a 270 g zmäknutého masla. Vypracujte hladké cesto a rozdeľte ho na dve časti – jedna by mala byť o niečo väčšia. Obe zabaľte do mikroténového vrecka a nechajte v chladničke aspoň 30 minút odpočívať.

Jablková plnka

Očistite a nastrúhajte asi 1,3 kg jabĺk. Dajte ich do hrnca, posypte 5 lyžicami cukru a ½ lyžičky škorice, pridajte 100 ml vody a varte približne 5 minút, kým nezmäknú. Potom ich sceďte a nechajte vychladnúť.

Pudingová vrstva

V inej mise vyšľahajte 4 vajcia so 110 g kryštálového cukru a 1 lyžičkou vanilkovej pasty. Primiešajte 70 g kukuričného škrobu a 200 ml mlieka. V hrnci ohrejte ďalších 670 ml mlieka, spojte ho s vaječnou zmesou a uvarte hustý puding. Nakoniec pridajte 110 g masla a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.

Zostavenie a pečenie

Vymastite a vysypte múkou plech. Na dno nastrúhajte väčšiu časť cesta, rovnomerne ju rozprestrite a na ňu rozložte jablkovú plnku. Potom pridajte pudingovú vrstvu a navrch nastrúhajte zvyšok cesta.

Pečte pri 180 °C približne 45 minút, kým koláč nezíska zlatistý odtieň. Po upečení ho nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a potom ho vložte aspoň na hodinu do chladničky. Tak sa krásne prepoja chute a krájanie bude jednoduchšie.

Tip na záver

Koláč môžete pred podávaním posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť kopčekom šľahačky. Skvelo chutí aj s vanilkovou zmrzlinou – presne tak, ako to robia Američania so svojím apple pie.

Jablká sú darom jesene, ktorý sa nikdy neomrzí. A nech už si ich vychutnáte v štrúdli, torte alebo v tomto voňavom strúhanom koláči, jedno je isté: domáca jablková vôňa z rúry má moc zlepšiť náladu aj ten najpochmúrnejší deň.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.