- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Plnené zemiaky v teplovzdušnej fritéze
Plnené zemiaky v teplovzdušnej fritéze

- Kusov: 4
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 10min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- 4 zemiaky
- 220 g slaniny
- 150 g tvrdého syra
- 50 g kyslej smotany
- trochu petržlenovej vňate
- trochu zelenej cibuľky
- mleté čierne korenie a soľ podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Zemiaky dôkladne umyte a vydrhnite kefkou, pretože sa budú piecť v šupke. Osušte ich papierovými utierkami. Každý zemiak položte na samostatný list alobalu a osoľte. Zemiaky zabaľte do alobalu. Zemiaky položte na rošt v miske fritézy.
2. Krok
Pečte 40 – 50 minút pri teplote 180 °C, kým zemiaky nezmäknú. Ako skontrolovať, či sú zemiaky uvarené? Prepichnite zemiaky dlhou špajdľou; mala by ísť ľahko. Presný čas a teplota závisia od odrody zemiakov, veľkosti zemiakov a vášho spotrebiča.
3. Krok
Slaninu nakrájajte na malé kocky. Syr nastrúhajte na hrubom strúhadle. Petržlenovú vňať umyte, osušte a nadrobno nasekajte. Zelenú cibuľku nakrájajte na krúžky.
4. Krok
Na suchej panvici na strednom ohni opečte slaninu 5-7 minút dozlatista. Nechajte slaninu vychladnúť. Slaninu môžete nahradiť iným údeným alebo surovým mäsom. V miske zmiešajte opečenú slaninu, syr, petržlenovú vňať a kyslú smotanu. Dochuťte soľou a korením a dobre premiešajte.
5. Krok
Z uvarených zemiakov odstráňte polovicu alobalu. Každý zemiak pozdĺžne prekrojte na polovicu. Polovičky zemiakov osoľte a okoreňte. Na každú polovicu poukladajte kôpku plnky. Zemiaky vráťte do misky fritézy. Pečieme ešte asi 5 minút, kým sa syr neroztopí.
6. Krok
Zemiaky preložte na tanier, posypte zelenou cibuľkou a podávajte. Dobrú chuť!
Recept ocenia:
Zaneprázdnení ľudia hľadajúci rýchle a sýte recepty na večeru; rodiny s deťmi; ľudia dbajúci na zdravie, ktorí chcú variť svoje obľúbené jedlá s menším množstvom tuku; a začínajúci kuchári.
Nahradenie zložiek:
Slanina: Šunka, divinová klobása, grilované kuracie filé, nadrobno nakrájané šampiňóny (pre BOSORKA príchuť do jedálriánsku možnosť).
Kyslá smotana: Hustý biely jogurt alebo majonéza (pre bohatšiu chuť).
Tvrdý syr: Akýkoľvek tavený syr (mozzarella, Gouda) alebo pikantný, ako Cheddar.
Petržlenová vňať/zelená cibuľka: Kôpor, koriander, špenát.
Možnosti servírovania:
Klasické: Podávajte na drevenej doske alebo keramickom tanieri, bohato posypané zelenou cibuľkou.
Ako hlavné jedlo: S niekoľkými lyžicami čerstvého šalátu (napríklad z grilovanej zeleniny) alebo nakladanej zeleniny.
Na bufet: Podávajte mini tácky na veľkom podnose, ozdobené vetvičkami petržlenovej vňate.
Podmienky skladovania:
Najlepšie je zjesť hotové jedlo ihneď. V opačnom prípade ho skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 24 hodín. Zohrievajte vo fritéze alebo rúre 5-7 minút, aby sa obnovila kôrka.
Úpravy stravy:
Ľahšie: Slaninu nahraďte varenými kuracími prsiami, kyslú smotanu gréckym jogurtom a syr ľahkým syrom.
Bezlepkové: Uistite sa, že slanina je bezlepková.
Zaujímavosti:
Zemiaky pečené v šupke si zachovávajú až 80 % vitamínu C, ktorý sa pri iných spôsoboch varenia rýchlo ničí.
Fritéza využíva cirkulujúci horúci vzduch na vytvorenie chrumkavej kôrky podobnej vyprážaniu, ale s použitím až o 80 % menej oleja.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
7 videní