Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Veľký prehľad: Pri akej teplote piecť jednotlivé druhy vianočného pečiva?

Pečenie vianočného pečiva
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pečenie vianočného pečiva Foto: depositphotos.com
reklama:

Vianoce sa neodmysliteľne spájajú s vôňou čerstvo upečeného pečiva, ktorá sa šíri celým domom. No aby sa z tejto vône nestala skôr vôňa spáleného cesta, treba poznať správne teploty pečenia pre jednotlivé druhy cukroviniek. Každé cesto reaguje inak – niektoré potrebuje vysoký žiar, iné sa pomaly suší pri nízkej teplote. Ak sa chcete vyhnúť sklamaniu v podobe surových stredov alebo spálených okrajov, nasledujúce rady vám pomôžu pripraviť dokonalé vianočné koláčiky.

Prečo sa prvý plech často nevydarí

Určite to poznáte – dôsledne ste dodržali recept, všetky suroviny ste starostlivo odvážili, cesto vyzeralo výborne… no po vytiahnutí z rúry je pečivo buď bledé, alebo čierne ako uhoľ. Hovorí sa, že prvý plech ide vždy do koša, podobne ako prvá palacinka. Pravda je však taká, že to nie je o šťastí, ale o technike. Ak sa naučíte poznať svoju rúru, pochopíte princíp správneho predhriatia a tepelného rozloženia, každý ďalší plech už bude vyzerať ako z cukrárne.

Ako pripraviť rúru na pečenie

Mnoho gazdiniek tento krok podceňuje, no práve od neho závisí výsledok. Pred pečením rúru dôkladne vyčistite od zvyškov mastnoty a starých pachov – tie by sa mohli preniesť na nové pečivo. Následne ju predhrejte na presnú teplotu uvedenú v recepte, nikdy nepečte v studenej alebo len vlažne nahriatej rúre.
Používajte papier na pečenie alebo silikónové podložky, ktoré zabránia prilepeniu koláčikov a zároveň ušetria prácu pri umývaní plechov. Plechy by mali byť suché, čisté a ideálne umiestnené v strede rúry, kde sa teplo rozkladá najrovnomernejšie.
Ak pečiete viac druhov cukroviniek, riaďte sa vždy konkrétnou teplotou pre daný recept – rozdiel medzi 160 °C a 180 °C vie urobiť divy.

Teplovzdušná, elektrická či plynová rúra?

Každý typ rúry sa správa inak, preto treba prispôsobiť teplotu aj čas.

  • Teplovzdušná rúra – vďaka cirkulácii vzduchu sa pečivo upečie rýchlejšie, preto teplotu vždy znížte približne o 20 °C oproti klasickému elektrickému programu.

  • Elektrická rúra – držte sa receptovej teploty, ale rúru vždy dôkladne predhrejte. Ak ju zapnete len chvíľu pred pečením, prvý plech môže byť svetlý alebo nerovnomerne upečený.

  • Plynová rúra – pečie nerovnomerne, preto pomôže trik: na horný rošt vložte prázdny plech. Zmenšíte tým priestor a teplo sa odrazí späť na pečivo, čím sa rovnomerne prepečie.

Vanilkové rožky zvládnu najvyšší žiar

Niektoré druhy pečiva potrebujú vyššiu teplotu, iné sa sušia pomalšie.
Vanilkové rožky, ale aj linecké koláčiky či iné ručne tvarované cukrovinky zvládnu teplotu 180 °C v elektrickej rúre (alebo približne 160 °C pri teplovzduchu).
Práve pri týchto druhoch sa ukáže, ako presne poznáte svoju rúru – mali by byť zlatisté, nie hnedé. Ak začnú tmavnúť príliš rýchlo, znížte teplotu o pár stupňov.

Formičkové pečivo potrebuje jemnejší prístup

Pečivo, ktoré sa pečie vo formičkách – napríklad košíčky – si vystačí s teplotou okolo 160 °C. Vysoký žiar by ich rýchlo spálil, no vo vnútri by zostali surové.
Perníčky pečte pri 170 °C, aby si zachovali pekný tvar aj farbu.
A ak sa púšťate do snehových pusiniek, obrňte sa trpezlivosťou – tie sa nesmú piecť, ale sušiť. Ideálna teplota je okolo 120 °C po dobu aspoň 45 minút, v ideálnom prípade aj dlhšie.

Žĺtkové koláčiky vyžadujú dve fázy pečenia

Cukrovinky so žĺtkovým cestom potrebujú trochu viac starostlivosti. Najprv ich vložte do rúry vyhriatej na 170 °C, aby sa rýchlo „zdvihli“. Keď sa tak stane a povrch získa farbu, znížte teplotu na 80 °C a nechajte ich dosušiť. Vďaka tomu zostanú krehké, ale nie suché.

Spoznajte svoju rúru

Ak sa vám stáva, že jeden roh plechu je vždy spálený a druhý ešte surový, je čas otestovať, ako presne rúra pečie. Skúste jednoduchý trik: rozložte na plech plátky toastového chleba a pečte ich 15 minút pri 180 °C. Miesta, ktoré stmavnú najviac, sú najhorúcejšie. Nabudúce teda rozložte koláčiky podľa tohto výsledku alebo počas pečenia plech otočte.

Adventný harmonogram pečenia

Advent býva všetko, len nie pokojný. Ak však chcete mať počas Vianoc pohodu, oplatí sa pečenie rozvrhnúť dopredu.

Prvý adventný víkend:
Začnite prípravou a chladením ciest – odležané cesto sa správa lepšie a koláčiky sú po upečení krehkejšie. Ideálny čas na vanilkové rožky, kokosky, linecké pečivo. Mnohé gazdinky vtedy pečú aj perníčky, ktoré potrebujú pár dní na zmäknutie.

Druhý adventný víkend:
Je čas na plnené druhy – orechové košíčky, išelské pečivo, orechy s krémom. Tiež môžete spojiť linecké kolieska marmeládou, keď už sú mäkké a nelámu sa.

Tretí adventný víkend:
Venovaný je príprave krémov, polev a zdobenia. Nebojte sa pohrať s tvarmi, čokoládou či orechmi – práve v detailoch sa skrýva vianočné čaro.

Posledný víkend pred Vianocami:
Keď je už väčšina upečená, môžete sa pustiť do nepečených dobrôt – osích úľov, makaróniek, domácich „Raffaell“ guličiek alebo kokosových tyčiniek. Takto uzavriete pečenie vo veľkom štýle a bez stresu.

Záver

Pečenie vianočného cukrového pečiva je nielen o receptoch, ale aj o trpezlivosti, správnom postupe a poznaní vlastnej rúry. Ak si doprajete čas na prípravu a budete dodržiavať teploty, vaše koláčiky budú nielen krásne na pohľad, ale aj dokonale chrumkavé, voňavé a jemné. A čo je najlepšie – tentoraz už ani prvý plech neskončí v koši.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.