Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jablká namočte do tejto zmesi a opečte: Takto pripravovala lacný koláč moja stará mama

Pečené jablká v cestíčku
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pečené jablká v cestíčku Foto: depositphotos.com
reklama:

Z jabĺk sa dá pripraviť nespočetne veľa múčnikov – a každý chutí inak. Táto nenápadná, no všestranná surovina patrí k najobľúbenejším najmä počas chladných mesiacov, keď sa ich sladká aróma mieša s vôňou škorice a teplého masla. Ak ste ešte neskúšali jablká opekané v zmesi, ktorú robievali naše staré mamy, pripravte sa na poriadne voňavý a jednoduchý dezert, ktorý zmizne zo stola skôr, než sa stihne vychladnúť.

Jablká ako základ domáceho šťastia

Dnes ich máme doma skoro všetci – vo vedierku v komore, v košíku na stole či uložené v chladničke. A pritom z nich viete za pár minút vykúzliť niečo úžasné. Stačí štipka škorice, trochu masla a cukru a máte rýchly múčnik, ktorý sa nestratí ani na nedeľnom stole. Navyše, jablká sú plné vitamínov a vlákniny, posilňujú imunitu a pomáhajú v boji proti nachladnutiu.

Ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako ich zužitkovať, vyskúšajte tieto overené recepty – sú lacné, rýchle a neskutočne chutné.

Pečené jablká so škoricou – klasika, ktorá nikdy nesklame

Tento recept si pamätajú mnohí z detstva. Pečené jablká so škoricou a medom dokážu prevoňať celý byt a ich chuť je čistá nostalgia.

Budete potrebovať:

  • 5–6 jabĺk

  • 2 lyžice trstinového cukru

  • 1 lyžičku mletej škorice (najlepšie cejlónskej)

  • 1 lyžicu masla

  • 2 lyžice vody

  • med na dochutenie

Postup:
Rúru si vopred predhrejte na 180 °C. Jablká rozkrojte na štvrtiny, odstráňte jadrovníky a nakrájajte ich na tenké plátky. Poukladajte ich do pekáča, polejte rozpusteným maslom, posypte cukrom a škoricou, všetko jemne premiešajte a podlejte vodou. Pečte približne 20 minút, kým jablká nezmäknú a nezačnú sa karamelizovať. Pred podávaním ich pokvapkajte medom – výsledok bude voňavý, šťavnatý a neodolateľný.

Tip: Škorica prirodzene znižuje hladinu cukru v krvi, takže po tomto dezerte vás neprepadne vlčí hlad.

Chrumkavé jablká s ovsenými vločkami – ideálne raňajky alebo sladká večera

Ak milujete teplé sladké jedlá, ktoré rozvoňajú celý byt, tento recept si zamilujete. Kombinácia jabĺk, medu, masla a ovsených vločiek vytvára dokonalú harmóniu chutí.

Potrebujete:

  • 3 jablká

  • 1 lyžicu škoricového cukru

  • 1 lyžicu medu

  • 100 g masla

  • ½ hrnčeka ovsených vločiek

Ako na to:
Najprv rozpustite maslo v menšom hrnci. Pridajte škoricový cukor, med a vločky. Zmes premiešajte, kým sa všetko pekne nespojí, a odstavte z ohňa. Jablká rozrežte na polovice, odstráňte jadrovníky a niekoľkokrát ich narežte nožom, aby sa zmes lepšie vpila. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladajte jablká reznou stranou nahor a navrstvite na ne pripravenú ovsenú zmes. Pečte pri 180 °C asi 35 minút, kým jablká nezmäknú a vločky nezískajú zlatistú farbu.

Zdravotný bonus: Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín K, železo, fosfor, draslík, zinok a vápnik – skvelá kombinácia pre dobré trávenie a zdravé srdce.

Jablká využijete aj mimo sladkých receptov

Ak si myslíte, že jablká patria len do koláčov, mýlite sa. Výborne sa hodia aj k mäsu – napríklad k pečenej kačke, bravčovej panenke alebo do kapusty, ktorú zjemnia a dodajú jej sviežosť. Nakrájané jablká môžete pridať aj do šalátov alebo smoothie, kde osviežia chuť a pridajú prirodzenú sladkosť.

Na dlhšie skladovanie ich môžete usušiť – vzniknú tak chrumkavé krížalky, ktoré sú perfektným zdravým snackom.

Záver

Jablká sú jednoducho zázračné – chutné, zdravé a mimoriadne univerzálne. Z pár bežných ingrediencií s nimi vytvoríte dezert, ktorý rozvonia celý domov a pripomenie vám detstvo u starej mamy. Stačí ich len nakrájať, posypať škoricou a cukrom, zapiecť – a máte hotovo.

Nechajte sa inšpirovať a skúste si túto jednoduchú pochúťku pripraviť ešte dnes. Možno aj vy zistíte, že najlepšie recepty nemusia byť zložité ani drahé – stačí len jablko a trochu lásky k domácej kuchyni.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.