- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Mušličky: nepečené cukrovinky, ktoré vyzerajú ako z cukrárne a chutia ešte lepšie
Mušličky: nepečené cukrovinky, ktoré vyzerajú ako z cukrárne a chutia ešte lepšie
Ak milujete rýchle, jednoduché a zároveň elegantné nepečené cukrovinky, tieto snehovo biele mušličky si vás okamžite získajú. Krehké na povrchu, sladké a jemné vo vnútri, s lahodným krémom – pôsobia ako z dielne profesionálnej cukrárky, no zvládne ich pripraviť aj úplný začiatočník.
Prečo si ich zamilujete
Mušličky sú nielen pôvabné na pohľad, ale aj neuveriteľne chutné. Pripomínajú obľúbené kokosové guľky s mandľou, no v tomto prípade sú ešte o niečo jemnejšie a elegantnejšie. Ak hľadáte dezert, ktorý sa rozplýva na jazyku, zároveň však vyzerá ako z výkladu cukrárne, ste na správnej adrese.
Na ich prípravu budete potrebovať len formičky (napríklad na orechy) a mixér, ktorý vám ušetrí čas aj námahu.
Čo budete potrebovať na cesto
Príprava cesta je jednoduchá a rýchla, stačí všetko spojiť do hladkej hmoty:
-
175 g sušeného polotučného mlieka
-
100 g práškového cukru
-
140 g zmäknutého masla
-
40 g strúhaného kokosu
-
1 lyžica citrónovej šťavy (možno nahradiť limetkovou alebo pomarančovou)
Postup:
Do misy dajte sušené mlieko, cukor, maslo a kokos. Pridajte šťavu a rukou alebo mixérom spracujte všetko do kompaktnej hmoty. Z cesta potom tvarujte malé guličky približne vo veľkosti desaťcentovky.
Každú guličku prevaľkajte v práškovom cukre – vďaka tomu sa nelepí na formičku a dá sa ľahko vyklopiť. Cukor pred tvarovaním jemne oklepte, aby sa mušličky nepresladili.
Cesto vtlačte do formičiek, vytvarujte polovičky mušličiek a vyklopte ich na papier na pečenie alebo iný nelepivý povrch. Nechajte ich vyschnúť do nasledujúceho dňa, aby spevneli.
Lahodný krém do vnútra mušličiek
Krém je tým, čo robí mušličky skutočne neodolateľnými. Potrebujete:
-
50 g práškového cukru
-
1 žĺtok
-
30 g hladkej múky
-
250 ml mlieka
-
170 g masla
Postup:
V miske zmiešajte mlieko, žĺtok, cukor a múku. Zmes vložte do vodného kúpeľa a varte, kým zhustne na konzistenciu hustej kaše. Po uvarení nechajte vychladnúť.
V inej miske vyšľahajte maslo do peny a po častiach doň pridávajte vychladnutú kašovitú zmes. Výsledkom bude hladký, jemný a nadýchaný krém, ktorý sa bude dať krásne nanášať lyžičkou či cukrárskym vreckom.
Krémom naplňte polovicu mušličky a druhú polovicu jemne pritlačte, aby sa spojili. Mušličky sa nemusia úplne uzatvoriť – ich oblý koniec by mal zostať mierne otvorený, aby bol krém pekne viditeľný.
Dokončenie a ozdobenie
Na záverečné doladenie budete potrebovať:
-
bielu čokoládovú polevu
-
malé papierové košíčky
-
jedlú perličku alebo inú ozdobu
Bielu čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli. Každú mušličku z jednej strany ponorte do čokolády a hneď vložte do papierového košíčka. Poleva pri tuhnutí mušličky nielen ozdobí, ale aj pevne spojí.
Do stredu krému môžete umiestniť malú perličku – dodá dezertu eleganciu a profesionálny vzhľad. Potom nechajte mušličky niekoľko hodín v chlade, aby sa chute prepojili a čokoláda stuhla.
Obmena podľa chuti
Ak chcete dezert ozvláštniť, skúste namiesto svetlého pripraviť tmavý krém z kakaa alebo roztopenej horkej čokolády. Krému môžete pridať aj kvapku rumu, mandľovej arómy alebo vanilkovej tresti.
Zaujímavý efekt dosiahnete aj jemným potravinárskym farbivom, vďaka ktorému môžu byť mušličky pastelové – ideálne napríklad na svadbu či detskú oslavu.
Tip na záver
Ak chcete, aby sa maslo pri príprave rýchlejšie zmäkčilo, nakrájajte ho na malé kúsky a nechajte pár minút pri izbovej teplote.
Nepečené mušličky sú dokonalým dôkazom, že aj jednoduchý domáci recept môže vyzerať luxusne. Vďaka lahodnému krému a kokosovej vôni si ich zamilujete pri každej príležitosti – či už ako sviatočné cukrovinky, alebo ako rýchlu sladkú pochúťku ku káve.
