Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dedove dokonalé chlebíčky: Hermelínové, salámové a vajíčkové so šunkou

Obložené chlebíčky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Obložené chlebíčky Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak existuje jedlo, ktoré sa neodmysliteľne spája s českou aj slovenskou kuchyňou, sú to obložené chlebíčky. Na žiadnom sviatočnom stole počas Vianoc, Silvestra či rodinnej oslavy nechýbajú tieto malé, no chuťovo dokonalé dobroty. A hoci existuje množstvo variácií, tie najtradičnejšie majú svoje čaro a nezameniteľnú chuť, ktorá nikdy neomrzí.

V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na tri dedkove klasiky – hermelínové, sypané salámové a vajíčkové so šunkou. Ak ich pripravíte podľa týchto postupov, garantujeme, že z taniera zmiznú skôr, ako sa otočíte.

Hermelínové chlebíčky – pre tých, čo nechcú zemiakový šalát

Hermelínové chlebíčky možno nie sú úplne tradičné, no patria medzi najobľúbenejšie moderné verzie. Sú ideálne pre tých, ktorí nechcú ťažký šalát, no túžia po plnej chuti a krémovej štruktúre.

Na prípravu budete potrebovať:

  • chlebíčkovú veku,

  • hlávkový šalát,

  • hermelín,

  • paradajky,

  • pažítku.

Postup:
Najprv si pripravte hermelínovú nátierku. Nakrájajte hermelín na malé kúsky, pridajte nasekanú červenú papriku, pár kociek mäkkej salámy, najlepšie gothajskej, nadrobno nasekanú šalotku a uvarené vajíčka. Všetko zmiešajte s majonézou, dochuťte soľou a korením a premiešajte do hladkej krémovej konzistencie.

Veku nakrájajte na plátky, natrite ju pripravenou nátierkou a ozdobte listom šalátu, kúskom hermelínu, polovičkou cherry paradajky a pažítkou. Výsledok je lahodný, svieži a oku veľmi príjemný.

Salámové chlebíčky – poctivá klasika, ktorá nikdy nesklame

Bez salámového chlebíčka by nebola žiadna oslava kompletná. Tento typ patrí medzi retro pochúťky, ktoré sa dedia z generácie na generáciu.

Budete potrebovať:

  • domáci zemiakový šalát,

  • približne 200 g mäkkej salámy (napr. gothajskej),

  • sterilizované uhorky,

  • červenú papriku,

  • majonézu,

  • čerstvú petržlenovú vňať.

Postup:
Salámu nastrúhajte na hrubom strúhadle. Plátky veky natrite zemiakovým šalátom a vrch bohato posypte nastrúhanou salámou. Potom ozdobte prúžkom červenej papriky, vejárovito narezanou uhorkou, lyžičkou majonézy a vetvičkou petržlenovej vňate.

Chuťovo ide o dokonalé spojenie jemného šalátu, výraznej salámy a sviežej zeleniny – jednoducho chuť, ktorú poznáme z detstva.

Vajíčkové chlebíčky so šunkou – nestarnúca klasika

Tieto chlebíčky sú neodmysliteľnou súčasťou každého sviatočného stola. Jemná kombinácia vajíčka, šunky a majonézového prelivu nikdy nesklame.

Na prípravu potrebujete:

  • 10 plátkov veky,

  • 10 plátkov kvalitnej šunky,

  • 5 vajec uvarených natvrdo,

  • trochu zemiakového šalátu (napr. z Vianoc),

  • sterilizované uhorky,

  • kúsky kapie na ozdobu.

Na majonézový preliv:

  • 150 ml majonézy,

  • 2 lyžice nálevu z uhoriek,

  • ½ lyžičky želatíny v prášku,

  • 5 lyžičiek horúcej vody,

  • štipku soli, čierneho korenia a trochu cukru.

Postup:
Na každý plátok veky rozotrite vrstvu zemiakového šalátu. Na jednu polovicu položte polovičku vajíčka, na druhú zrolovaný plátok šunky. Ozdobte kolieskom uhorky, kúskom kapie a petržlenovou vňaťou.

Nakoniec všetko prelejte pripraveným majonézovým prelivom, ktorý dodá jemnosť aj pekný lesk. Pred podávaním chlebíčky nechajte krátko stuhnúť v chladničke – budú sa lepšie servírovať a pôsobiť profesionálne.

Dedkov tip na záver

Aby chlebíčky pôsobili na stole skutočne reprezentatívne, dbajte na úhľadné vrstvenie surovín a používajte iba čerstvé bylinky či zeleninu. Nepreháňajte to s majonézou – nech vynikne chuť šunky, vajíčka a šalátu.

Tieto dedkove chlebíčky sú symbolom poctivej domácej kuchyne, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu. Sú chuťovou spomienkou na detstvo, ale zároveň ozdobou každého moderného sviatočného stola.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.