Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nepečené šišky od majstra cukrára Josefa Maršálka: Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý

Nepečené šišky s mandľami
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nepečené šišky s mandľami Foto: depositphotos.com
reklama:

Nepečené vianočné cukrovinky patria k tým, ktoré sa pripravujú až úplne na záver adventu, keď už väčšina domácností má napečené linecké koláčiky, vanilkové rožky či medovníčky. Práve teraz teda nastal ideálny čas na výrobu posledných sladkostí, ktoré nevyžadujú rúru ani dlhé pečenie. Popri klasických rumových, kokosových či medových guľkách a známych osích hniezdach môžete tento rok skúsiť niečo originálne – nepečené šišky podľa receptu majstra cukrára Josefa Maršálka. Sú hotové raz-dva a chutia jednoducho fantasticky.

Nepečené cukrovinky – rýchle, jednoduché a vždy vďačné

Nepečené vianočné sladkosti si obľúbili takmer všetky domácnosti. Ich výhodou je nielen rýchla príprava, ale aj to, že zvyčajne vyžadujú len pár bežných surovín. Navyše, výsledok býva vždy skvelý – lahodný, jemný a čerstvý. Medzi najobľúbenejšie nepečené dobroty patria rôzne druhy guľôčok či tradičné osie hniezda. Menej známe, no o to zaujímavejšie, sú nepečené šišky s mandľami, ktoré sú výborným doplnkom klasických vianočných sladkostí.

Ak sa vám niektoré kúsky pečeného pečiva nevydaria – prasknú, rozlomia sa alebo jednoducho nevyzerajú tak, ako by ste chceli – nemusíte ich vyhadzovať. Práve takéto kúsky môžete výborne zužitkovať pri príprave nepečených šišiek.

Čo použiť ako základ nepečeného cesta

Základ väčšiny nepečených cukroviniek tvoria rozdrvené oplátky, piškóty alebo sušienky. Ich drť sa zmieša s maslom, kakaom, cukrom a rumom, čím vznikne jemná hmota, z ktorej sa tvoria guľky, tyčinky či iné tvary. V prípade šišiek Josefa Maršálka môžete namiesto sušienok pokojne použiť aj nepodarené kúsky vianočného pečiva – takto im vdýchnete nový život a zároveň nič nepríde nazmar.

Recept na nepečené šišky podľa Josefa Maršálka

Postupujte krok za krokom:

  1. Opražené mandle:
    V rúre rozohriatej na 150 °C nasucho opražte 100 gramov plátkov mandlí, kým nezískajú zlatistú farbu a nádhernú vôňu. Zaberie to približne 5 minút. Potom ich nechajte vychladnúť.

  2. Čokoládová zmes:
    Vo vodnom kúpeli roztopte 50 gramov kvalitnej horkej čokolády, ktorú následne nechajte mierne vychladnúť. V miske rozmixujte 200 gramov cukroviniek alebo maslových sušienok na jemnú drť. Do nej pridajte 40 gramov práškového cukru, 3 gramy perníkového korenia, 15 gramov holandského kakaa a 30 gramov rumu.

  3. Spájanie surovín:
    V ďalšej mise vyšľahajte 120 gramov zmäknutého masla s roztopenou čokoládou a túto zmes primiešajte k rozdrvenému pečivu. Výsledkom bude hladké, voňavé a mierne tuhé cesto.

  4. Tvarovanie šišiek:
    Na spodok šišiek budete potrebovať malé kolieska (s priemerom asi 3 cm), ktoré si môžete upiecť zo zvyšného lineckého cesta. Ak sa vám nechce piecť, pokojne použite klasické piškóty. Cesto preneste do cukrárskeho vrecka a nastriekajte ho na kolieska do tvaru malých šišiek.

  5. Dekorácia mandľami:
    Do každej šišky zapichnite plátky mandlí – budú vyzerať ako šupinky šišky. Nakoniec celé cukrovinky jemne poprášte kakaom a práškovým cukrom.

  6. Chladenie:
    Nechajte šišky aspoň dve hodiny v chladničke, aby stuhli a chute sa prepojili. Potom ich môžete servírovať – alebo schovať, ak ich nechcete zjesť ešte pred Štedrým dňom.

Tip od majstra cukrára

Josef Maršálek patrí medzi najznámejších českých cukrárov a pekárov. Dlhé roky pôsobil vo Veľkej Británii a jeho zákusky si obľúbila aj britská kráľovská rodina. Jeho recepty sú preto zárukou kvality – fungujú na prvý pokus a výsledok je vždy pôsobivý. Ak máte radi tradičné vianočné chute s nádychom luxusu, tento recept vás určite nesklame.

A ak chcete vyskúšať ešte niečo od Josefa Maršálka, určite sa pozrite aj na jeho recept na perníčky s rumovou polevou – voňajú úžasne, sú mäkké a na sviatočnom stole sa po nich len zapráši.

Prečo si nepečené šišky zamilujete

  • Nie je potrebná rúra – stačí miska a pár minút času.

  • Žiadne plytvanie – využijete aj staršie alebo rozbité cukrovinky.

  • Luxusná chuť – spojenie čokolády, rumu a mandlí je neodolateľné.

  • Efektný vzhľad – šišky vyzerajú na stole nádherne, akoby ich robil profesionál.

Nepečené šišky sú skvelým spôsobom, ako si spestriť vianočné pečenie bez stresu. Ich príprava je rýchla, zábavná a výsledok stojí za to – malé, voňavé kúsky, ktoré rozžiaria každú sviatočnú misu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.