Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Naše staré mamy vedeli, ako na to: Domáci vaječný likér, ktorý chutí ako Vianoce

Domáci vaječný likér
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci vaječný likér Foto: depositphotos.com
reklama:

Bez vône ihličia, šumivých svetielok a sladkého vaječného likéru by Vianoce jednoducho neboli ono. Tento lahodný, jemne alkoholický nápoj k sviatočnej atmosfére patrí rovnako neodmysliteľne ako kapor s majonézovým šalátom či voňavé koláčiky z rúry. Ak chcete ochutnať pravú vianočnú klasiku tak, ako ju robievali naše staré mamy, pripravte si domáci vaječný koňak podľa tradičného receptu.

Vaječný likér – chuť sviatkov s históriou

Tento sladký, smotanovo krémový nápoj poznáme pod rôznymi názvami – vaječný likér, vaječný koňak alebo jednoducho vajčák. Pomenovanie pochádza z nemeckého Eiercognac či anglického eggnog. Hoci sa dnes spája hlavne s Vianocami, jeho korene siahajú hlboko do minulosti.

Už v stredoveku sa v Európe tešil veľkej obľube, najmä vo Francúzsku, kde ho volali lait de poule – „kuracie mlieko“. Do Ameriky sa dostal v 18. storočí a rýchlo si získal srdcia ľudí – tam sa doň často pridával bourbon alebo karibský rum, čo mu dodávalo nezameniteľnú arómu a teplo.

Prečo sa oplatí pripraviť domáci vaječný likér?

Na trhu nájdete desiatky druhov vaječných likérov, no domáci likér má svoje čaro – nielen že viete presne, čo obsahuje, ale aj si ho môžete prispôsobiť svojej chuti. Môžete si zvoliť základ z mlieka, smotany alebo kondenzovaného mlieka, použiť kvalitné žĺtky a ako alkohol zvoliť rum, brandy či vodku.

Dochuťte ho podľa nálady:

  • vanilkou alebo vanilkovým strukom,

  • štipkou muškátového orieška,

  • troškou škorice,

  • alebo dokonca kávou či kakaom, ak chcete výraznejšiu chuť.

Okrem toho, že chutí výborne samotný, môžete ho použiť aj do dezertov, krémov alebo poliev – dodá im jemnú vôňu a sladkosť.

Tradičný recept našich babičiek

Na jeho prípravu budete potrebovať niekoľko základných ingrediencií, ale výsledok stojí za to. Postupujte nasledovne:

  1. Pripravte si misu vhodnú do pary. Nepoužívajte plast ani tenké sklo – teplo by ich mohlo poškodiť.

  2. Rozmiešajte 6 žĺtkov so sladeným zahusteným mliekom (jedna plechovka). Dôkladne ich vyšľahajte metličkou, kým zmes nebude hladká.

  3. Vytvorte vodný kúpeľ. Do väčšieho hrnca dajte vodu, vložte doň misu so zmesou a za stáleho miešania ju ohrievajte v pare.

    • Cieľom je zmes jemne prehriať, nie uvariť.

    • Teplota by nemala presiahnuť 40 °C.

    • Takto zničíte prípadné baktérie a dosiahnete krémovú konzistenciu.

  4. Keď sa zmes začne mierne pariť, odstavte ju z tepla a nechajte vychladnúť.

  5. Preceďte cez jemné sitko do čistej nádoby, aby bol likér úplne hladký.

  6. Pridajte tri plechovky kondenzovaného mlieka (Salko) a vanilkovú arómu alebo dužinu z pravého vanilkového lusku.

  7. Nakoniec prichádza to najlepšie – rum. Pridávajte ho postupne a ochutnávajte, aby ste dosiahli ideálnu silu a chuť.

Ak pripravujete verziu pre deti alebo nealkoholickú variantu, rum môžete nahradiť drvenými mandľami, orieškami či kvapkou mandľového extraktu.

Tip: Nalejte ho do fliaš a darujte

Hotový likér nalejte do čistých, uzatvárateľných fliaš. Ak chcete potešiť blízkych, nalejte ho do ozdobných nádob, pridajte stužku, štítok alebo sušený plátok pomaranča – a máte voňavý, ručne robený darček.
Takýto darček je nielen chutný, ale aj osobný – a v dnešnej uponáhľanej dobe si ručne pripravené prekvapenia cenia všetci.

Variant pre tých, ktorí nemôžu mlieko

Ak trpíte intoleranciou laktózy, nemusíte sa vaječného likéru vzdávať. Stačí použiť rastlinné mlieko – kokosové, mandľové alebo sójové. Chuť bude o niečo iná, no stále jemná a lahodná. Kokosové mlieko dokonca dodá nápoju príjemnú exotickú vôňu.

Záver

Domáci vaječný likér je tekutá spomienka na detstvo, vôňu kuchyne starých mám a pokojnú atmosféru Vianoc. Pripravte si ho s láskou, nechajte ho pár dní odležať v chladničke – a pri sviatočnom stole sa vám odvďačí svojou krémovou textúrou a neodolateľnou chuťou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.