- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- raňajky
- Pečená paradajková pena s bazalkovým crumbleom
Pečená paradajková pena s bazalkovým crumbleom
- Kusov: 4
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 40min
Suroviny
- 3 stredne veľké paradajky
- 5 g petržlenovej vňate
- 2 lyžice hustej smotany na šľahanie
- 2 lyžičky vody
- 1 lyžička želatíny
- 1 strúčik cesnaku
- štipka anízu
- štipka badiánu
- soľ a korenie podľa chuti
- Na dekoráciu :
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžička masla
- 3 g zelenej bazalky
- 1 lyžica mletých orechov
- štipka cukru
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Najprv si pripravte všetky potrebné ingrediencie na penu. Voda na nalievanie želatíny by mala byť studená a s neutrálnou chuťou (ideálne filtrovaná). Najlepšie je použiť hustú smotanu: 20 % alebo vyššiu. To dodá pokrmu jemnú chuť.
2. Krok
Želatínu zalejte studenou vodou a nechajte ju pol hodiny pri izbovej teplote. Počas tejto doby by mala dobre napučať.
3. Krok
Paradajky dôkladne umyte pod tečúcou vodou, nakrájajte na malé kúsky a odstráňte stopky.
4. Krok
Paradajky poukladáme do zapekacej misy, posypeme nadrobno nasekaným cesnakom a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C 10 minút.
5. Krok
Vložte paradajky do mixéra. Pridajte umytú petržlenovú vňať, aníz a badián. Prilejte smotanu na šľahanie. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
6. Krok
Zmes mixujte pulzným spôsobom, kým nebude hladká a nadýchaná. Ak váš mixér nie je veľmi výkonný, môžete základ peny precediť cez jemné sitko. Prípadne použite niekoľko vrstiev hrubej gázy.
7. Krok
Napučanú želatínu vložte do malého hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým sa granule úplne nerozpustia. Odstráňte z ohňa a nechajte pol minúty mierne vychladnúť, ale nenechajte ju stuhnúť!
8. Krok
Potom nalejte želatínu do paradajkovej zmesi, premiešajte a rozdeľte do zvolených nádob. Použila som bežné poháre na štamperlíky. Poháre by mali byť naplnené 1-1,5 centimetra od okraja, aby zostal priestor na ozdobu. Penu prikryte potravinovou fóliou a dajte do chladničky aspoň na 30 minút. Mala by úplne stuhnúť, čo znamená, že by mala byť pevná.
9. Krok
Pripravte si ingrediencie na ozdobu. Najlepšie je použiť zelenú bazalku: je aromatickejšia a dodá crumble krásnu farbu. Maslo by malo mať izbovú teplotu. Ja som použila len štipku cukru na zvýraznenie chuti crumble.
10. Krok
Používajú sa iba listy bazalky! Vetvičky sú príliš tvrdé a nevhodné na jedenie. Všetky ingrediencie zmiešajte v miske mixéra a mixujte do hladka. V prípade potreby pridajte viac múky. Množstvo bude závisieť od obsahu vlhkosti v zmesi.
11. Krok
Výsledkom by mala byť mierne vlhká, viskózna hmota, ktorá by sa mala rozotrieť v tenkej vrstve v malej ohňovzdornej forme. Zmes pečte v rúre predhriatej na 180 °C 10 – 15 minút. Počas tejto doby zmes sledujte a občas ju premiešajte, aby sa nepripálila. Konečným výsledkom bude skutočne krehká strúhanka podobná sušienke: chrumkavá a krehká.
12. Krok
Tesne pred podávaním ozdobte upečenú paradajkovú penu pripravenou orechovo-bazalkovou posýpkou a čerstvými bazalkovými lístkami.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
4 videní