- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Jemné rožky s maslom alebo bravčovou masťou a džemom – jednoduchý recept
Jemné rožky s maslom alebo bravčovou masťou a džemom – jednoduchý recept
- Kusov: 40
- Porcií: 40
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 200 g bravčovej masti (alebo 250 g masla)
- 200 g kyslej smotany
- 2 žĺtky
- štipka soli
- strúhaná citrónová kôra
- 500 g hladkej múky
- kyslý džem alebo lekvár
- vanilkový cukor s práškovým na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Do veľkej misy dajte bravčovú masť (alebo maslo) izbovej teploty a miešajte do krémovej konzistencie. Pridajte kyslú smotanu, žĺtky, soľ a vanilku alebo citrónovú kôru. Dobre premiešajte, kým sa všetko nespojí.
2. Krok
Postupne pridávajte múku a jemne miesime, kým cesto nie je hladké a nelepivé. Ak je cesto príliš lepkavé, môžete pridať trochu viac múky, ale dávajte pozor, aby nebolo príliš tvrdé. A cesto nepremiesime, inak croissanty budú žuvacie, nie krehké. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút do chladničky – tento krok uľahčí vaľkanie a croissanty budú ešte mäkšie.
3. Krok
Cesto rozdeľte na guľky. Posypte pracovnú dosku múkou a guľky cesta rozvaľkajte na okrúhle pláty s priemerom približne 15 – 20 cm a hrúbkou 3 mm. Cesto nakrájajte na trojuholníky. Na základ dajte poriadne množstvo džemu alebo marmelády. Každý trojuholník zrolujte od širšieho základu smerom ku špičke, aby ste vytvorili croissanty. Croissanty poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C 20 – 25 minút alebo kým nebudú jemne zlatisté, ale nie príliš hnedé.
4. Krok
Nechajte ich vychladnúť na mriežke. Môžete ich posypať práškovým cukrom alebo ich obaľovať vo vanilkovom práškovom cukre. Tipy: Ak použijete bravčovú masť, croissanty budú trochu chrumkavejšie a veľmi krehké. Kyslá smotana pomôže zmäknúť cesto a dodá mu mierne kyslú, lahodnú chuť. Dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
11 videní