- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Med v pečení a varení
Med v pečení a varení
Med je naozaj všestranný.
Používame ho nielen na sladenie čaju , či na natierania na maslový chlieb ale med dokážeme využiť vo varení aj pečení.
- Lesný med – používame opatrne pri varení..má výraznú arómu ktorá môže ovplyvniť chuť jedla.Tento med sa dá dobre využiť pri pečení.Fantasticky ladí z koreninami ktoré sa pridávajú do perníkov ale dobre ochutí aj nápoje ako grog či vianočný punč.
- Agátový med – má jemnejšiu chuť.Skvelo vie doplniť kyslejšie jedlá. Zjemňuje kyslosť citrónovej šťavy , octu aj kyslastého ovocia.
Medom sa dajú dochutiť šalátové dresingy a marinády, dá sa ním nahradiť cukor v paradajkovej polievke, dusenej kapuste aj pri sladkokyslých omáčkach.
Pridáva sa aj do marinád na grilované mäso,alebo aj k omáčkam k mäsu. Pri pečení majte však na pamäti že med rýchlo hnedne , preto ho používajte až na konci tepelnej úpravy.Takisto sa rýchlo pripaľuje,takže ovsené vločky či orechy ochuťte medom až po opečení na panvici tesne pred podávaním.
Keďže sa blížia vianoce med by nemal chýbať ani na vašom štedrvočernom stole. Pýtate sa prečo med patrí neodmysliteľne k vianociam? Odpradávna sa mu pripisovala magická moc.
Mal posilniť lásku a dobré vzťahy v rodine, aby boli ľudia na seba dobrý ako MED..
Aby boli medovníky naozaj dobré musíte príliš tuhý med rozpustiť vo vodnom kúpeli.
Aby boli krásne lesklé pred pečením ich potrite bielkom alebo celým vajíčkom.
Keď ich pár naaranžujete k vianočnej výzdobe krásne vám prevoňajú celý byt.
A ako med správne skladovať? Určite na suchom chladnom a tmavom mieste.Tekutý med znesie teplotu aj okolo 18-20 °C.
Tuhý má však radšej chladnejšie prostredie.Naberá cudzie arómy takže ho majte radšej vždy v uzavretej nádobe.Pri správnom skladovaní vám Med vydrží večne..Teda pokiaľ ho nezjete.)
Veľa krát som videla ako ľudia ohrievajú med v mikrovlnke..To prosím vás nikdy nerobte, zničíte v ňom všetky výživné látky.
TIPY A RADY PRI PEČENÍ S MEDOM :
- Na pečenie je najlepšie používať tekutý med ,ohriaty vo vodnom kúpeli na cca 40°C.
- Medové pečivo nieje také ľahké ako cukrové ,preto treba pridať trochu viac kypriaceho prášku.Približne 1 čajová lyžička na 1 kg múky.
- Med priťahuje vlhkosť.Čiže ak uchovávate medovníčky v uzavretej nádobe vložte do nej jabĺčko a krásne vám zmäknú..Medové pečivo má dlhú trvácnosť.