- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Pistáciový pletenec
Pistáciový pletenec
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 50min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:40 hod
Suroviny
- 1/2 kocky z droždia (21 g)
- 50 g cukru
- 175 ml vlažného mlieka
- 500 g polohrubej múky
- 60 g mäkkého masla
- 2 vajcia
- štipka soli
- múka na podsypanie
- Pistáciová plnka:
- 200 g jemne mletých pistácií
- 50 g cukru
- 1 vaječný bielok
- 4 lyžice mlieka
- Zdobenie:
- 40 g vločiek z mandlí
- 200 g práškového cukru
- 3 lyžice smotany na šľahanie
Postup prípravy
1. Krok
Na cesto si najskôr rozrobíme droždie.V malej šálke si do vlažného mlieka pridáme droždie, 1 lyžicu cukru ..Počkáme kým nám kvasnice naskočia.
2. Krok
Do misky si nasypeme múku, prilejeme naskočené kvasnice, cukor,maslo vajce a soľ.Vymiesime hladké cesto bez hrčiek..Prikryjeme a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste..Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
3. Krok
Pripravíme si orechovú plnku.Zomleté pistácie s cukrom a z vaječným bielkom vymiešame do hladkej pasty.
4. Krok
Vykysnuté cesto si premiesime .Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti.a každý kúsok vyvaľkáme na cca 30 x 40 cm obdĺžnik.Na každý natrieme pistáciovú plnku vynechajúc okraje .Zvinieme do závinu a na okraje nanesieme trochu vody aby sa nám po pritlačení pekne zlepili.
5. Krok
Keď máme všetky tri naplnené môžeme upliesť vrkoč. Ten potom prenesieme na plech vystlaný s papierom na pečenie a necháme 15 minút ešte kysnúť.
6. Krok
Zatiaľ si predhrejeme rúru na 180 °C .Nakysnutý pletenec potrieme buď vajcom vyšľahaným v troche mlieka, alebo len teplou vodou.
7. Krok
Pečieme 50 minút .Po upečení necháme vychladnúť . .Ako polevu si vymiešame 3 lyžice šľahačkovej smotany s práškovým cukrom.Polejeme Pletenec a nakoniec posypeme lupienkami.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1212 videní