Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci púpavový „med“: Voňavé zlato z lúky, ktoré si zvládne pripraviť každý

Domáci púpavový "med": Voňavé zlato z lúky, ktoré si zvládne pripraviť každý
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci púpavový "med": Voňavé zlato z lúky, ktoré si zvládne pripraviť každý Foto: depositphotos.com
reklama:

Jar je v plnom prúde a lúky sa menia na žlté koberce púpav. Ak si túto krásu chcete uchovať aj na sychravejšie dni, skúste si vyrobiť vlastný púpavový sirup s medovou konzistenciou. Je to jednoduchý a krásne voňavý spôsob, ako premeniť bežný zber kvetov na niečo sladké a výnimočné.

Sladká dobrota bez včiel

Hoci púpavový „med“ včely na svedomí nemajú, svojím vzhľadom a použitím sa veľmi podobá tomu pravému. V skutočnosti ide o hustý sirup z kvetov, vody, cukru a citrónu. Výborne sa hodí do čaju, na palacinky, do kaší alebo ako prírodné sladidlo pri pečení. Má jemnú, mierne bylinnú chuť a krásnu zlatistú farbu.

Vhodný aj pre vegánov a alergikov

Na rozdiel od včelieho medu môžu tento sirup bez obáv ochutnať aj ľudia s alergiou na peľ či vegáni. Síce neobsahuje také množstvo zdraviu prospešných látok ako pravý med, no kúsok sily púpavy si predsa len zachová. Navyše, jeho jemná kvetinovo-karamelová chuť zvyčajne chutí aj deťom.

Kedy a kde zbierať púpavy?

Najlepšie obdobie na zber je od polovice apríla do konca mája, keď púpavy kvitnú naplno. Vyberte sa na lúku počas slnečného dňa, ideálne na obed, keď sú kvety naplno otvorené a voňavé. Vyhýbajte sa však oblastiam blízko ciest, polí s chemickým ošetrením či miestam s častým pohybom ľudí alebo zvierat.

Kvety zbierajte do priedušného košíka alebo papierového vrecka – plastové sáčky kvety znehodnotia, lebo sa v nich môžu zapariť. Doma ich rozložte na papier alebo plech a nechajte chvíľu postáť, aby sa z nich vybral hmyz. Kvety neumývajte – peľ je kľúčový pre vôňu i chuť.

Recept na domáci púpavový sirup s medovým nádychom

Suroviny:

  • asi 400 plne rozkvitnutých púpavových hlavičiek

  • 2 litre vody

  • 2 kg kryštálového alebo trstinového cukru

  • 1 až 2 citróny (ideálne v bio kvalite)

Postup:

  1. Púpavy nechajte chvíľu rozložené, aby sa zbavili prípadného hmyzu. Potom z nich (ak chcete jemnejšiu chuť) opatrne oddelte len žlté lupienky – zelené časti môžu spôsobiť horkosť.

  2. V hrnci ich zalejte vodou, pridajte umytý citrón nakrájaný na kolieska (aj s kôrou) a priveďte do varu.

  3. Varte približne 15 minút, potom odstavte, prikryte čistou utierkou a nechajte zmes 24 hodín lúhovať na chladnom mieste.

  4. Na druhý deň tekutinu preceďte cez sitko alebo plátno, pridajte cukor a varte na miernom ohni. Čím dlhšie zmes povaríte, tým bude sirup hustejší a intenzívnejší.

  5. Horúci sirup nalejte do čistých sklenených pohárov a dobre uzavrite.

Vylepšenia a tipy

  • Citróny dodajú sviežosť, vyvážia sladkosť a prirodzene predĺžia trvanlivosť sirupu.

  • Môžete experimentovať: pridajte vanilku, kvety sedmokrások alebo trochu pomarančovej kôry.

  • Trstinový cukor dodá tmavší odtieň a karamelový tón.

  • Ak preferujete redší sirup, varte kratšie – ak máte radi hutnejší, nechajte zredukovať viac.

Záver

Domáci púpavový sirup je jednoduchý spôsob, ako si uchovať kúsok jari v pohári. Nie je to len chutná alternatíva sladidla, ale aj krásny spôsob, ako sa prepojiť s prírodou – a ešte si pri tom užiť chvíľu pokoja pri zbere kvetov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.