- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- buchty
- Dokonalé buchty s orechovou plnkou
Dokonalé buchty s orechovou plnkou
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 0min
Výborné kysnuté buchty s orechovou náplňou, ktoré nikdy nesklamú
Suroviny
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 1 štipka soli
- 250 ml vlažného mlieka (podľa potreby)
- 1 žĺtok
- 100 g roztopeného vlažného masla (alebo masti)
- 80 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 21 g čerstvého droždia (1/2 kocky)
- 2 polievkové lyžice rumu
- Náplň:
- 250 g mletých vlašských orechov
- 200 ml mlieka
- 150 g cukru (podľa chuti, časť možno nahradiť pikantnou zaváraninou)
- citrónová kôra
- 4 polievkové lyžice rumu
- piškótová drť (ak je potrebné)
- olej na vymastenie plechu
Postup prípravy
1. Krok
Príprava cesta: Do misy nasypte hladkú a polohrubú múku, pridajte soľ a cukry a dobre premiešajte. V strede vytvorte jamku, do ktorého rozdrobte droždie. Zalejte ho časťou mlieka s rumom a zamiešajte na redšiu kašu. Nechajte v teple pod utierkou, aby vzišiel kvások. Potom k nemu pridajte žĺtok, zvyšok mlieka a roztopené maslo.
2. Krok
Kysnutie cesta: Všetko dôkladne premiešajte a vareškou vypracujte hladké a nelepivé cesto, ktoré nechajte opäť v teple pod utierkou, aby kyslo.
3. Krok
Príprava náplne: Mleté orechy vložte do hrnca, pridajte citrónovú kôru, rum, oslaďte a prilievajte mlieko. Na miernom ohni krátko povarte. Ak by náplň bola príliš riedka, môžete ju po vychladnutí zahustiť piškótovou drťou. Skvelé je aj nahradiť časť cukru pikantnou marmeládou, čo dodá náplni zaujímavú chuť.
4. Krok
Plnenie buchtičiek: Vykysnuté cesto opäť jemne spracujte a rozdeľte na rovnaké časti, ktoré zploštíte. Do stredu každého kúska vložte vychladnutú orechovú náplň. Buchtičky dôkladne uzavrite a spojom ich uložte do maslom alebo olejom vymasteného pekáča.
5. Krok
Pečenie: Takto pripravené buchty nechajte ešte 15 minút odpočívať. Následne ich vložte do predhriatej rúry na 180 °C. Pečte 5-7 minút, potom teplotu znížte na 160-170 °C a pečte dozlatista. Celkový čas pečenia je približne 25-30 minút. Pred podávaním môžete buchty posypať práškovým cukrom s vanilkou.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
115 videní