- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Domáce Jaffa piškóty
Domáce Jaffa piškóty
- Kusov: 12
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 10min
- Hotové Za: 30min
Suroviny
- Pomarančové želé :
- 60 g cukru
- 1 lyžica pomarančovej kôry
- 3 pláty želatíny
- 100 ml vylisovanej pomarančovej šťavy
- 120 ml vody
- Piškóty :
- 40 g masla
- 60 g práškového cukru
- 20 g polohrubej múky
- 40 g mletých mandlí
- 1/4 lyžičky pomarančovej kôry
- 2 bielká
- štipka soli
- Čokoládová vrstva :
- 120 g nasekanej tmavej čokolády
Postup prípravy
1. Krok
Na prípravu želé zmiešajte cukor, pomarančovú kôru a vodu v malom hrnci. Priveďte do varu a varte 10 až 15 minút, kým sa polovica tekutiny neodparí. Štvorcovú formu s priemerom 18 cm vyložte priehľadnou fóliou a plátky želatíny vložte na 5 minút do misky so studenou vodou.
2. Krok
Sirup odstavíme z ohňa a precedíme cez sitko. Želatínu dobre sceďte, pridajte do teplého sirupu a miešajte, kým sa nerozpustí. Pridajte pomarančovú šťavu, premiešajte a nalejte do pripravenej formy. Dajte do chladničky na 2 hodiny alebo kým želatína stuhne.
3. Krok
Ideme na piškóty .. Budeme potrebovať prepálené maslo.. Aby ste získali hnedé maslo, vložte ho do panvice s hrubým dnom a zohrejte na strednom ohni. Po celú dobu miešame, maslo začne jemne peniť a chytať farbu a asi za 5 až 8 minút sa sfarbí do zlatista. Odstráňte z tepla a počkajte, kým maslo úplne nevychladne.
4. Krok
Rúru vyhrejeme na 190°C . Odmerajte a oddeľte 30 ml rozpusteného a vychladnutého hnedého masla a zvyškom vymastite 12-jamkovú formu na mafiny.
5. Krok
Cukor a múku preosejeme do misy, potom vmiešame mleté mandle a pomarančovú kôru. Vaječné bielky vyšľaháme mixérom do svetlej a vzdušnej hmoty, potom pridáme k múčnej zmesi. Pridáme soľ a vychladnuté hnedé maslo a ingrediencie vymiešame na hustú zmes.
6. Krok
Zmes rovnomerne rozdeľte do formy na muffiny a pečte 9 až 12 minút, alebo kým piškóty nie sú jemne zlaté a pevné na dotyk. Vyberte z rúry a nechajte vo forme úplne vychladnúť.
7. Krok
Keď želé stuhne, nakrájajte ho okrúhlym vykrajovačom s priemerom 4 cm. Opatrne položte narezané želé na plochú stranu každej piškóty.
8. Krok
Čokoládu rozpustíme v pare a necháme 10 až 15 minút vychladnúť. Opatrne nalejte 1 až 2 čajové lyžičky rozpustenej čokolády na vrch každého želé, čím zakryjete vrch celej piškótky. Pred podávaním nechajte čokoládu vychladnúť a stuhnúť.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
217 videní