- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- pečivo
- Domáce skvelé pečivo, ktoré je ako čerstvé aj na druhý deň!
Domáce skvelé pečivo, ktoré je ako čerstvé aj na druhý deň!
- Kusov: 12
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 50min
Vyskúšajte pridať do cesta čerstvé bylinky, ako je tymián alebo rozmarín – pečivo skvele prevonia aj ochutí. A ak sa chystáte na rodinnú oslavu, neváhajte do cesta zamiešať nastrúhaný syr alebo kúsky slaniny, získate tak sýtejší a zaujímavejší variant!
Suroviny
- 25 g čerstvého droždia
- 10 g cukru kryštál
- 450 g hladkej múky
- 200 ml vlažného mlieka
- 60 g masla
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- štipka soli
- Na dokončenie:
- 1 bielok
- sézam
- celý mak
Postup prípravy
1. Krok
Príprava cesta: Z droždia, cukru, 50 ml vlažného mlieka a trochy múky pripravte kvások. Nechajte ho asi 10 minút vstať na teplom mieste.
2. Krok
Do misy vložte zvyšok múky, pridajte vzídený kvások, zvyšné mlieko, zmäknuté maslo, celé vajce, žĺtok a soľ. Vypracujte hladké a elastické cesto. Nechajte ho kysnúť 1–1,5 hodiny na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
3. Krok
Predhriatie rúry: Rúru predhrejte na 200 °C. Vykysnuté cesto znovu prepracujte a rozdeľte na 12 kusov. Z niektorých kusov môžete vytvoriť žemle, iné rozdeľte na tri pramene a upleťte ich do kaiseriek (vyskúšajte to ako profesionál z jedného prameňa). Umiestnite ich na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút kysnúť pod čistou utierkou.
4. Krok
Pečenie: Pred pečením potrite pečivo bielkom a posypte sezamovými semienkami alebo makom. Pečte asi 15–20 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.
Dajte nám vedieť, či sa vám vydarili a dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
16 videní