- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- polievka
- Klasika- držková polievka
Klasika- držková polievka
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 2:0 hod
- Hotové Za: 0min
Držková polievka je v našich končinách neodmysliteľnou klasikou. Dnes už môžete držky kúpiť predprané a často aj nakrájané, čo výrazne zjednodušuje prípravu tejto tradičnej polievky. Stačí chvíľa práce a máte hotovo. Chcete sa do neho pustiť?
Suroviny
- 400 g hovädzieho masa s kosťou
- 1 cibuľa
- 2 lyžice sadla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 lyžičky mletej rasce
- 700 g držiek
- 1 bobkový list
- 1 lžička soli
- 1,5 hrsti majoránky
Postup prípravy
1. Krok
Príprava hovädzieho masa: Hovädzie mäso si pripravte deň predom. Zalejte ho vodou a uvarte vývar. Stačí ho priviesť do varu, následne znížte teplotu na minimum a varte minimálne hodinu, ale ideálne až celý večer. Dobrý vývar je základom každej skvelej polievky!
2. Krok
Osmahnutie cibule a príprava zápražky: Cibuľu nakrájajte na drobno a osmažte ju na troche sadla do zlatista. Potom ju posypte múkou a pripravte svetlú zápražku. Pridajte sladkú papriku, roztlačený cesnak a mletú rascu, nechajte korenie chvíľu rozvoňať – ide to rýchlo.
3. Krok
Zalievame vývarom: Pridajte hovädzí vývar (mal by byť asi 1 liter) a dobre premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Osoľte podľa chuti. Do polievky vložte nakrájané mäso z vývaru, držky a podľa chuti aj bobkový list. Nechajte variť, kým všetko nezmäkne – obvykle to trvá ešte 40 až 60 minút.
4. Krok
Dochutenie majoránom: Keď je polievka hotová, odstavte ju z ohňa a vmiešajte do nej majoránku. Krátke sparenie by malo dostať všetky arómy, pretože varením by prišla o svoju vôňu a chuť.
Horúcu držkovú polievku podávajte s čerstvým domácim pečivom a vychutnajte si túto obľúbenú klasiku!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
57 videní