- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- polievka
- Kulajda – česká hubová polievka
Kulajda – česká hubová polievka
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 10min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 40min
Suroviny
- 250 g lesné huby
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice oleja
- 1 l zeleninového vývaru
- 5 zemiakov
- 2 bobkové listy
- 5 guličiek nového korenia
- 2 lyžice octu
- 250 ml smotany na šľahanie
- soľ a mleté čierne korenie
- 1 lyžica cukru
- viazanička kôpru
- 4 vajcia
- 1,5 l vody
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice jablčného octu
Postup prípravy
1. Krok
Huby čistíme a nakrájame na malé kúsky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Maslo a olej dáme do hrnca a rozohrejeme, pridáme múku, premiešame a urobíme zápražku. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme do polievky huby, zemiaky, nové korenie, bobkové listy, soľ a korenie a varíme asi 25 minút.
2. Krok
Teraz zmiešame šľahačku s 3 lyžicami polievky a vmiešame do hubovej polievky. Dochutíme octom a cukrom. Čerstvý kôpor nasekáme a prisypeme do polievky.
3. Krok
Stratené vajíčka : Pripravte si misku s ľadovou vodou. Vajíčka rozbijeme jedno po druhom do malých misiek. Dajte vodu do hrnca. Pridajte ocot a soľ, priveďte do varu a potom stíšte oheň. Pomocou lyžice vytvorte v horúcej vode vír. Nechajte prvé vajíčko pomaly skĺznuť do slabnúceho víru. Vajíčko povarte pri bode varu ďalšie 4 minúty, v prípade potreby trochu kratšie alebo dlhšie, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Pomocou dierovanej lyžice vyberte hotové vajíčko z vody. Ihneď schlďte v ľadovo studenej vode. potom vyberieme a scedíme. Rovnakým spôsobom povarte ďalšie vajíčko a potom podávajte. Kulajda - českú hubovú polievku nalejeme do tanierov a každý ozdobíme strateným vajíčkom.
4. Krok
Ak chcete, aby pošírované vajíčko malo tekutejšiu konzistenciu, stačí ho nechať 2 až 3 minúty vo vriacej vode.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
70 videní