- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- guľky
- Letná sladkosť z tvarohu: knedle plné jahôd s ovocnou polevou
Letná sladkosť z tvarohu: knedle plné jahôd s ovocnou polevou

- Kusov: 14
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Keď teploty stúpajú a chuť na niečo ľahké a sladké narastá, jemné tvarohové knedličky s jahodami prídu ako na zavolanie. V jednoduchosti je krása – toto jedlo vám ukáže, že netreba veľa surovín ani kulinárske majstrovstvo, aby ste si doma pripravili dezert ako z letnej reštaurácie.
Suroviny
- 200 g jemného tvarohu
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 vajce
- 120 g polohrubej múky
- 500 g jahôd (časť do knedlí, časť na omáčku)
- 50 g piškót (rozmixovaných na jemno)
- 1 balenie vanilkového cukru
- 100 g kryštálového cukru
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- štipka soli
Postup prípravy
1. Krok
Najprv si rozpustite maslo (stačí polovicu dávky) – rýchlo to zvládnete v mikrovlnke. Do väčšej misky vložte tvaroh, pridajte roztopené maslo, vajíčko, práškový cukor, trochu soli a múku. Všetko premiešajte, kým nevznikne hladké tvarohové cesto. Nechajte ho pár minút „vydýchnuť“, zatiaľ sa môžete pustiť do ovocia.
2. Krok
Vyberte najkrajšie a pevné kúsky, odstráňte stopky, dobre ich umyte a nechajte osušiť. Z pripraveného cesta odoberajte kúsky, v dlaniach ich roztlačte na malé placky a zabaľte do nich celé jahody. Knedle vytvarujte do guľôčok.
3. Krok
Zvyšné jahody rozmixujte s vanilkovým aj kryštálovým cukrom. Túto sladkú zmes preložte do hrnca, prilejte trochu vody a krátko povarte. V menšej miske rozmiešajte škrob v studenej vode a za stáleho miešania ho vlejte do horúcej omáčky. Po minúte varenia zhustne a bude pripravená na podávanie.
4. Krok
Pripravte si improvizovaný parný hrniec – do veľkého dajte menší kastról, na ktorý položíte mriežku, zalejte vodou (tak, aby sa nedotýkala spodku paráku) a zakryte pokrievkou. Keď začne para stúpať, poukladajte knedle na parák a varte ich 5 až 7 minút. Robte to postupne, pokojne na dve dávky – pred druhou várkou vždy doplňte vodu a znova priveďte k varu.
5. Krok
Uvarené knedle obaľte najprv v zvyšku roztopeného masla, potom v nadrobených piškótach. Na tanieri ich ozdobte ešte teplou jahodovou omáčkou a ak máte chuť, doplňte kopčekom šľahačky.
Tieto knedle sú výborné nielen ako dezert, ale aj ako sladký obed. Vďaka tvarohu vás zasýtia a jahody dodajú ovocnú sviežosť. Ideálny spôsob, ako využiť letnú úrodu a zároveň si dopriať niečo výnimočné.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
23 videní