- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- ryby
- Losos v smotanovej omáčke
Losos v smotanovej omáčke
- Kusov: 3
- Porcií: 3
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 10min
- Hotové Za: 30min
Suroviny
- 3 filety z lososa (500 g)
- 0,3 dcl olivového oleja
- 30 g masla
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 šalotka
- 120 ml suchého bieleho vína
- 300 ml smotany na varenie
- 50 g čerstvého nastrúhaného parmezánu
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 1 vetvička tymiánu
- 1 vetvička rozmarínu
- šťava z 1 1/2 citróna
- s a korenie podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Filety môžeme použiť s kožou aj bez nej. Osušte ich papierovou utierkou, pridajte soľ, korenie z oboch strán a pokvapkajte citrónovou šťavou (použite asi polovicu šťavy). Nechajte 15 minút marinovať.
2. Krok
Na panvici rozohrejeme olivový olej a lososa opečieme z oboch strán. Filety pečieme najskôr na strane bez kože asi 4 minúty, potom ich otočíme a dopekáme ešte asi 2 minúty, podľa hrúbky . Počas pečenia si všimneme, že farba na boku sa od dna panvice pomaly zosvetľuje, ale keď dosiahne stred, lososa otočíme a počkáme, kým druhá polovica zosvetlí. Takto získame jemné a šťavnaté filé.
3. Krok
Medzitým si nakrájame šalotku a cesnak. Filety lososa vyberieme z panvice, pridáme maslo a najskôr orestujeme šalotku, kým nezmäkne. Asi 3 minúty. Potom pridajte cesnak a keď zavonia, prilejte biele víno. Varte tri minúty, aby sa odparil všetok alkohol. Ak nemáte radi chuť vína, môžete zaliať slepačím vývarom.
4. Krok
Znížte teplotu a do panvice nalejte smotanu. Po minúte pridáme nastrúhaný parmezán, tymián a rozmarín. Necháme asi minútku prevrieť, aby sa syr pekne roztopil. Pridajte soľ a korenie.
5. Krok
Opečeného lososa vráťte do panvice, pridajte petržlenovú vňať (pár lístkov si odložte na ozdobu) a citrónovú šťavu. Varte ďalšie dve minúty na strednom ohni, aby sa losos zohrial.
6. Krok
Posypte petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte. Môžeme ponúknuť aj zemiakovú kašu alebo varenú ryžu guľatu Mánya.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1625 videní