- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Makový krémeš
Makový krémeš
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- Piškóta:
- 150 g maku
- 50 g kukuričného škrobu
- 60 g cukru
- 2 dcl mlieka
- 7 bielkov
- 2 vanilkové cukre
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- Žĺtkový krém:
- 1 liter mlieka
- 250 g masla
- 100 g zlatého klasu
- 90 g cukru
- 50 g práškového cukru
- 7 žĺtkov
- Šľahačková vrstva :
- 500 ml smotany na šľahanie
- 1 stužovač šľahačky
- 50 g kvalitnej čokolády
Postup prípravy
1. Krok
Plech (38x25 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Otraste prebytočnú múku. ■ rúru vyhrejeme na 180°C
2. Krok
Z bielkov vyšľaháme penu. Za stáleho šľahania pridajte cukor a v dvoch častiach vanilkový cukor. Šľaháme, kým sa cukor neroztopí. Medzi 2 prstami stlačte trochu snehu, dávajte pozor, aby ste necítili kryštáliky cukru. ■ Do misky prisypte mletý mak a kukuričný škrob. Premiešame a potom pridáme prášok do pečiva. Zmes postupne pridávame k bielkom. Jemne (!) premiešajte stierkou. ■ Nalejte cesto na plech. Pečieme cca. 20 minút.
3. Krok
Upečenú piškótu ochlaďte 10 minút na plechu. Potom ho rovnomerne zalejte mliekom izbovej teploty. Piškótu ochlaďte na izbovú teplotu
4. Krok
ŽLTÝ KRÉM. Vaječné žĺtky a cukor šľaháme, kým sa cukor neroztopí. Pridáme zlatý klas a prešľaháme. Nakoniec vmiešame 10 lyžíc mlieka. ■ Zvyšné mlieko dáme do hrnca a privedieme do varu. ■ Vriace mlieko odstavte. Za stáleho miešania metličkou vmiešame žĺtkovú zmes. Hrniec opäť postavíme na plameň a za stáleho miešania privedieme obsah do varu. Varte ďalšie 1-2 minúty za stáleho miešania. Kým krém nezhustne .. ■ Krém odstavte a ochlaďte na izbovú teplotu. Niekoľkokrát ho premiešame, aby sa na povrchu nevytvorila kôrka. Alebo ho zakryte priehľadnou fóliou priamo na povrchu.
5. Krok
Keď krém takmer vychladne, vyšľaháme maslo izbovej teploty do peny. Pridáme práškový cukor a oboje rýchlo prešľaháme. K zmesi pridáme vychladnutý pudingový krém a všetko spolu vyšľaháme. ■ Krém rovnomerne rozotrieme na piškótu. Povrch uhladíme a vložíme plech do chladničky.
6. Krok
Smotanu šľahajte len dovtedy, kým nezačne hustnúť. Pridajte stužovač a šľahajte do požadovanej konzistencie. ■ Šľahačku rovnomerne rozotrieme na krém. Plech vložíme späť do chladničky aspoň na 4 hodiny. Ešte lepšie cez noc. Na vrch nakoniec pred podávaním nastrúhame čokoládu..
Priemerné hodnotenie receptu
(4.3 / 5)
3 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
4390 videní