- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Marhuľové dunajské vlny
Marhuľové dunajské vlny
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- Piškóta : plech 23 x 36
- 4 vajcia + 4 bielka
- 200 g práškového cukru
- 250 g masla
- 125 ml mlieka
- 30 g kakaa
- 400 g polohrubej múky
- štipka soli
- 1 prášok do pečiva
- 275 g polovičiek marhúľ z kompótu
- trochu masla a múky na plech
- Krém:
- 4 žĺtky
- 150 g cukru
- kôra z citróna
- 500 ml mlieka
- 50 g kukuričného škrobu
- 200 g masla
- štipka soli
- Poleva :
- 200 g horkej čokolády
- 200 ml smotany na šľahanie
Postup prípravy
1. Krok
Zapneme rúru na 180°C a pripravíme si plech, ktorý vymastíme mäkkým maslom a vysypeme múkou. Polovičky marhúľ sceďte z kompótu v sitku.
2. Krok
Vezmeme dve misky a oddelíme bielky od žĺtkov, zo 4 vajec. Žĺtky odložíme bokom, aby sme ich mohli použiť do krému. Na 4 bielka pridáme 4 celé vajcia, štipku soli a cukor. Mixérom ich energicky miešame, kým sa cukor nerozpustí. Do výsledného zloženia zapracujeme aj mäkké maslo, potom postupne pridávame preosiatu múku spolu s práškom do pečiva. Na záver pridáme mlieko a zmes dobre premiešame.
3. Krok
Výsledné cesto rozdelíme na dve približne rovnaké časti Prvú časť rozložte na pripravený plech. Rovnomerne urovnáme na povrchu. Do druhej časti cesta pridáme kakaový prášok zriedený s lyžicou mlieka. Cesto premiešame a rozotrieme na bledé cesto.. Navrch poukladáme dobre odkvapkané polovice marhúľ a jemne ich vtlačíme do cesta. Plech vložte do rúry a pečte pri180°C, 35-40 minút, alebo kým neprejde testom špáradla.
4. Krok
Pripravíme si krém s citrónovou príchuťou Žĺtky a veľmi jemne nastrúhanú citrónovú kôru posypte štipkou soli a dobre vyšľahajte. Potom pridáme cukor a opäť šľaháme, kým sa nerozpustí. Pridáme trochu mlieka, zmes premiešame, potom pridáme škrob a opäť premiešame. Nalejte zmes tenkým prúdom do zvyšku mlieka, intenzívne premiešajte, až kým nebude homogénna.
5. Krok
Misku preložíme do parného kúpeľa a za stáleho miešania krém varíme na miernom ohni, kým nezhustne ako puding. Priamo na krém položíme potravinovú fóliu a necháme vychladnúť. Po úplnom vychladnutí postupne pridávame mäkké maslo. Vychladnutú piškótu natrieme krémom a tácku s Dunajskými vlnami vložíme asi na hodinu do chladu.
6. Krok
Zohriatu tekutú smotanu dáme do misky nad parný kúpeľ. Nenecháme dosiahnuť bod varu, ale varíme len dovtedy, kým prst vydrží teplotu. Vypnite oheň a pridajte čokoládu nalámanú na malé kúsky. Intenzívne miešame vareškou, kým sa čokoláda nerozpustí a glazúra zhomogenizuje. Necháme 5 minút temperovať a potom mierne horúce rozotrieme na krém s citrónovou príchuťou. Koláč opäť dáme do chladničky, kým čokoládová poleva nestuhne. Vidličkou vytvorte nad glazúrou vlnité pruhy simulujúce vlny Dunaja. Koláč Dunajských vĺn potom môžeme porciovať .
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
167 videní