Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Najlepšia žemľová knedľa

Kuchyňa:
Chod:
Náročnosť:
reklama:
Domace knedle na pare.png
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
  • Kusov: 2
  • Porcií: 10
  • Čas Prípravy: 60min
  • Varenie: 20min
  • Hotové Za: 1:20 hod
reklama:

Suroviny

  • 400 g hrubej múky
  • 15 g čerstvého droždia
  • 1 žĺtok + 1 vajce
  • 1/2 lyžičky soli
  • 200 ml mlieka
  • štipka cukru
  • 2 ks bieleho pečiva
  • 1 lyžica hladkej múky na formovanie
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Z droždia, mlieka, cukru, vlažného mlieka a trochy múky pripravte kvások . Zasypte ho trochou hrubej múky a nechajte vzísť. Medzitým si nakrájajte pečivo.

2. Krok

Do misy nasypte zvyšnú hrubú múku, urobte do nej jamku, pridajte vzídený kvások, vajce , žĺtok, zvyšné mlieko i soľ a zarobte cesto. Najskôr vareškou, potom rukou a môžete na to vziať na chvíľu aj elektrický hnetač. Podľa potreby pridajte mlieko. Cesto nechajte chvíľu oddýchnuť.

3. Krok

Do odpočinutého cesta pridajte nakrájanú žemľu a zapracujte ju. Potom cesto preložte na dosku a nechajte asi 40 minút vykysnúť. Pracovnú dosku zľahka poprášte hladkou múkou a vykysnuté cesto rozdeľte na dva bochníčky.

4. Krok

Takto pripravené cesto nechajte ďalších zhruba 10 minút kysnúť. Potom z bochníkov dlaňami vytvarujte knedle a nechajte ich kysnúť ďalších 8 minút.

5. Krok

Knedle opatrne vložte do vriacej, mierne osolenej vody a nechajte variť 9 minút z jednej strany pod pokrievkou a ďalších 9 minút z druhej strany už odkryté. Uvarenú knedľu ihneď prepichajte vidličkou, nechajte chvíľu odpočinúť a nakrájajte na plátky.

reklama:

TIP: Keď už máte knedle vykysnuté, tesne pred vkladaním pripravených knedlí do vriacej vody namočte ruku do studenej vody a dlaňou knedle utrite – vďaka tomu pri varení nepopraskajú .

Tip: Žemle nakrájajte na kocky už na začiatku prípravy. Mierne oschnutie na vzduchu ešte pred pridaním do cesta im len a len prospeje.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

1179 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.