- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- kysnuté
- Najlepšia žemľová knedľa
Najlepšia žemľová knedľa
- Kusov: 2
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 400 g hrubej múky
- 15 g čerstvého droždia
- 1 žĺtok + 1 vajce
- 1/2 lyžičky soli
- 200 ml mlieka
- štipka cukru
- 2 ks bieleho pečiva
- 1 lyžica hladkej múky na formovanie
Postup prípravy
1. Krok
Z droždia, mlieka, cukru, vlažného mlieka a trochy múky pripravte kvások . Zasypte ho trochou hrubej múky a nechajte vzísť. Medzitým si nakrájajte pečivo.
2. Krok
Do misy nasypte zvyšnú hrubú múku, urobte do nej jamku, pridajte vzídený kvások, vajce , žĺtok, zvyšné mlieko i soľ a zarobte cesto. Najskôr vareškou, potom rukou a môžete na to vziať na chvíľu aj elektrický hnetač. Podľa potreby pridajte mlieko. Cesto nechajte chvíľu oddýchnuť.
3. Krok
Do odpočinutého cesta pridajte nakrájanú žemľu a zapracujte ju. Potom cesto preložte na dosku a nechajte asi 40 minút vykysnúť. Pracovnú dosku zľahka poprášte hladkou múkou a vykysnuté cesto rozdeľte na dva bochníčky.
4. Krok
Takto pripravené cesto nechajte ďalších zhruba 10 minút kysnúť. Potom z bochníkov dlaňami vytvarujte knedle a nechajte ich kysnúť ďalších 8 minút.
5. Krok
Knedle opatrne vložte do vriacej, mierne osolenej vody a nechajte variť 9 minút z jednej strany pod pokrievkou a ďalších 9 minút z druhej strany už odkryté. Uvarenú knedľu ihneď prepichajte vidličkou, nechajte chvíľu odpočinúť a nakrájajte na plátky.
TIP: Keď už máte knedle vykysnuté, tesne pred vkladaním pripravených knedlí do vriacej vody namočte ruku do studenej vody a dlaňou knedle utrite – vďaka tomu pri varení nepopraskajú .
Tip: Žemle nakrájajte na kocky už na začiatku prípravy. Mierne oschnutie na vzduchu ešte pred pridaním do cesta im len a len prospeje.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
918 videní