- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zeleninové jedlá
- Ružičkový kel zapečený s rozmarínom
Ružičkový kel zapečený s rozmarínom
- Kusov: 1
- Porcií: 3
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 500 g ružičkový kel
- 2 šalotky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice balzamicového octu
- 2 vetvičky rozmarínu
- 1/4 lyžičky chilli
- 2 lyžice kešu orechov
- trochu čerstvého koriandra
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Ružičkový kel umyte a odstráňte všetky zvädnuté alebo zažltnuté listy. Odrežte stonku a každú hlavu rozrežte na polovicu. Šalotku (možno nahradiť obyčajnou malou cibuľou) a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno.
2. Krok
Postavte malý hrniec na strednú teplotu, zohrejte olej a pridajte lístky rozmarínu a sušené čili vločky. Smažte niekoľko minút, pridajte med a balzamikový ocot a varte za stáleho miešania ešte niekoľko minút, potom odstráňte z tepla.
3. Krok
Omáčku pridáme k nakrájanej zelenine, dochutíme soľou a čerstvo mletým korením a dobre premiešame. Ružičkový kel položte na plech alebo do veľkej zapekacej misy v jednej vrstve a pečte v rúre predhriatej na 220 °C 35-40 minút. Pečieme kešu vedľa nich dozlatista - orechy budú potrebovať 5-7 minút, potom ich treba vybrať z rúry. Počas pečenia obsah plechu niekoľkokrát premiešame a znovu prelejeme omáčkou. Ružičkový kel je hotový, keď je do zlatitsta upečený a zuhoľnatený po stranách.
4. Krok
Ružičkový kel podávame s prílohou z ryže guľatej Mánya, bulguru alebo iných obilnín, polejeme omáčkou zo spodnej časti plechu a ozdobíme kešu orieškami a koriandrom. Ak chcete, môžete olivový olej nahradiť maslom a pridať aj trochu slaniny - ružičkový kel sa perfektne hodí k obom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
80 videní