- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- omáčka
- Satsebeli – pikantná paradajková omáčka
Satsebeli – pikantná paradajková omáčka
- Kusov: 5
- Porcií: 5
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 1 kg paradajok
- 300 g červenej papriky
- 1 chilli paprička
- 50 g petržlenu s kôprom
- 1 lyžička mletého koriandru
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice cukru
Postup prípravy
1. Krok
Paradajky dobre umyte pod tečúcou vodou. vyrežte zelenú časť pod stonkou . Nakrájajte ich na veľké kúsky. Čím sladšie sú paradajky, tým chutnejší bude konečný výsledok. Ošúpte strúčiky cesnaku. Množstvo cesnaku upravte podľa seba. Najlepšie sú hrubostenné papriky, použite červenú alebo žltú, vhodné sú však aj zelené plody. Možno, že takáto paprika neovplyvní chuť, ale farba v konečnom dôsledku nemusí byť taká pekná. Papriky opláchnite, osušte papierovými utierkami. Odstráňte semená a vnútorné žily.. Nakrájajte na 3-4 kusy.
2. Krok
Umyté struky štipľavej chilli papričky prekrojte na polovicu a odstráňte semienka. Podľa chuti dajte chilli koľko chcete. Opláchnite zelené bylinky.. Ak nemáte radi žiadne zelené, nepoužívajte ich. Napríklad, mnohí nemajú radi príchuť koriandra.
3. Krok
Pripravené ingrediencie, okrem strúčikov cesnaku, vložte do misy kuchynského robota. Ak nemáte vhodný mixér , použite jednoduchý mlynček na mäso. Zeleninovú hmotu rozomeľte na konzistenciu malých a stredných kúskov. Nie je potrebné mixovať až na konzistenciu pyré.
4. Krok
Obsah misky nalejte do vhodného hrnca. Dajte na mierny oheň a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 20 minút. Po 20 minútach varu pridáme koriander. (Ak ho nemáte radi vynechajte tento krok.. Pokračujte vo varení ďalších 30-40 minút na strednom ohni. Doba varu závisí od šťavnatosti paradajok . Čím sú šťavnatejšie, tým viac šťavy bude v omáčke, respektíve bude trvať dlhšie, kým sa získa hustejšia omáčka a naopak. Na konci varenia sa omáčka stáva viskóznejšou a menej tekutou. Keď je omáčka dostatočne zredukovaná a zhustnutá, je čas pridať soľ a cukor.
5. Krok
Predtým olúpaný cesnak nastrúhajte na jemnom strúhadle alebo pretlačte cez lis. Pridajte do omáčky. Miešajte. Zohrievajte asi päť minút, aby cesnak nestratil chuť. Poháre a viečka dôkladne opláchnite a sterilizujte. Horúcu omáčku dajte do čistej suchej nádoby a pevne uzavrite viečkami. Otočte a nechajte od dekou vychladnúť..
Priemerné hodnotenie receptu
(4.5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
722 videní