- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Špenátová piškóta s citrónom a vanilkou
Špenátová piškóta s citrónom a vanilkou
- Kusov: 1 -2
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 60min
Pre 2 korpusy s priemerom 18 cm alebo 1 priemerom sušienok 24-26 cm |
---|
Suroviny
- 260 g mrazeného špenátu
- 160 g oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- kôra z jedného citróna
- 4 vajcia
- 206 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 250 g polohrubej múky
- 50 g najemno zomletých mandlí
- 1 prášok do pečiva
- štipka sódy
Postup prípravy
1. Krok
Mrazený špenát si necháme rozmraziť a na sitku stiecť z vody.
2. Krok
Špenát potom vložte do mixéra,prilejte rastlinný olej, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a dobre vymixujte.
3. Krok
Čím je mixér silnejší tým hladšiu a homogénnejšiu budete mať zmes špenátového pyré..Dobré je mixovať v kútri (blenderi) alebo aj silný tyčový mixér vám poslúži.
4. Krok
Do misky si preoejeme múku, jemne zomleté mandle, prášok do pečiva a pridáme aj sódu.Dobre premiešajte suchú zmes metličkou, aby sa vám všetky zložky spojili.Odložte misku bokom.
5. Krok
V samostatnej čistej a suchej miske, vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom(alebo vanilkovým cukrom).Zmes dobre premiešajte pri maximálnej rýchlosti šľahača. Výkonný šľahač vyšľahá vajcia asi za 8 minút, menej výkonný asi 15-20 minút. Majte dostatok trpezlivosti, pretože pre dobrú konzistenciu textúry piškóty je veľmi dôležité, aby boli vajíčka dobre vyšľahané. Vajcia sú vyšľahané dobre, keď prstom urobíte čiarku cez dno misky a vajcia sa vám nezlejú dokopy ale zostane v strede cestička.
6. Krok
Vyšľahanú vaječnú zmes premiešame so špenátovou asi v 4 krokoch..Potom zľahka vmiešame múčnu zmes..Tiež v niekoľkých krokoch a už len miešame zhora nadol..
7. Krok
Cesto nalejeme do pripravených tortových foriem..Ktoré nemastíme ale len dná vykladáme papierom na pečenie,alebo použijeme silikónovú podložku pokiaľ používate len tortové obruče.. vložíme do predhriatej rúry na 180°c kde korpusy pečieme 35- 40 minút.Skontrólujeme špáradlom..
8. Krok
Hotové korpusy, ktoré sa vyberú z rúry, necháme mierne vychladnúť, opatrne prejdeme nožom pozdĺž okraja formy a oddelíme piškótu od stien formy.
9. Krok
Potom necháme úplne vychladnúť a podľa potreby rozrežeme a naplníme chutnou smotanovou plnkou.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2236 videní