Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Švédska mandľová torta

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Svedska.png
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
  • Kusov: 1
  • Porcií: 6
  • Čas Prípravy: 30min
  • Varenie: 20min
  • Hotové Za: 50min
reklama:

Suroviny

  • Mandľový korpus :
  • 180 g mandlí
  • 5 bielok
  • 160 g krupicového cukru
  • štipka soli
  • Krém:
  • 180 ml smotany na šľahanie
  • 120 g krupicového cukru
  • 5 žĺtkov
  • 150 g masla
  • Na ozdobu :
  • 2 hrste mandľových lupienkov
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Na korpus rozmixujte celé neolúpané mandle najemno. Na papier na pečenie si ceruzkou vyznačte dva kruhy s priemerom 20 cm. Položte ho na plech na pečenie tak, aby strana, na ktorú ste kreslili, bola naspodku, a predhrejte rúru na 170 °C.

2. Krok

Oddeľte žĺtky od bielkov. K bielkom pridajte malú štipku soli a začnite ich šľahať. Až sa vytvorí jemná pena, postupne pridávajte cukor a vyšľahajte hustý biely sneh (po vytiahnutí metličiek zostanú v snehu pevné špičky). Potom už len zľahka ručne zapracujte stierkou do snehu mleté ​​mandle.

3. Krok

Bielkovú hmotu rozdeľte doprostred kruhov na papier na pečenie a plochým nožom ju rozotrite až k okrajom. Pečte v predhriatej rúre asi 20 minút, až začnú korpusy jemne hnednúť a budú na dotyk suché. Vyberte ich z rúry, nechajte krátko vychladnúť a potom opatrne zlúpnite papier. Nechajte úplne vychladnúť.

4. Krok

Na krém včas vyberte maslo z chladničky. Nakrájajte ho do veľkej misy na kocky a nechajte chvíľu bokom. Do rajnice dajte smotanu a cukor a za stáleho miešania na miernom ohni zahrievajte, až sa cukor rozpustí. Potom pridajte žĺtky a za stáleho šľahania zvoľna ďalej zahrievajte, až zmes zhustne do konzistencie redšieho pudingu (nevarte). Odstavte, priamo na povrch položte potravinársku fóliu a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

5. Krok

Keď budú mať maslo aj žĺtková zmes rovnakú teplotu (a žĺtková zmes chladnutím zhustne), maslo vyšľahajte do ľahkej peny a postupne po lyžiciach k nemu zašľahajte aj žĺtky so smotanou. Hotový krém nechajte krátko v chladničke vychladnúť a mierne stuhnúť.

6. Krok

Polovicu krému rozotrite na mandľový korpus, prikryte druhým korpusom a celý povrch torty potrite druhou polovicou krému. Krém starostlivo uhlaďte nožom a povrch torty ozdobte mandľovými lupienkami.

7. Krok

Tortu nechajte v chladničke rozležať a stuhnúť aspoň dve hodiny.

reklama:

Tip:  Keď sa vám žĺtky pri vyššej teplote trochu zrazia, hmotu ešte za tepla preceďte cez husté sito do čistej rajnice, aby bola úplne hladká.

Tip: Aj pri šľahaní sa môže stať, že sa vám krém zrazí (stáva sa to, keď majú suroviny rozdielne teploty). V tom prípade našľahajte v čistej mise ďalší kúsok masla a zrazený krém k nemu po lyžičkách zašľahajte – ďalšiu lyžičku pridajte vždy až potom, čo sa predchádzajúca úplne prepojí s maslom.

Tip: Mandľové lupienky krátko opečte na suchej panvici, budú mať lepšiu chuť aj lákavejšiu farbu.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

829 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.