- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- perník
- Tekvicový perník s polevou
Tekvicový perník s polevou
- Kusov: 1
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 0min
Tento recept vznikol zo zvyšnej tekvice a trošku lenivosti. Zvyčajne používame tekvicové pyré, ale ak sa vám do jeho prípravy nechce, môžete použiť aj čerstvú tekvicu. A viete čo? Výsledok je fantastický!
Suroviny
- 200 g tekvice
- 3 vajcia
- 180 g trstinového cukru
- 180 ml oleja
- 180 ml mlieka
- 350 g hladkej múky
- 1 balenie prášku do pečiva
- 4 lyžičky perníkového korenia
- 1 štipka soli
- 80 g pomarančovej marmelády
- 1 hrsť mandlí
- Na polevu:
- 100 g čokolády na varenie
- 30 g masla
- 2 lyžice mlieka
- maslo a múka na vymazanie plechu
Postup prípravy
1. Krok
Tekvicu najprv dôkladne umyte a osušte. Odstráňte semienka (nezabudnite si ich uchovať, sú skvelé na občerstvenie) a nastrúhajte tekvicu aj so šupkou na jemnom strúhadle. Budete potrebovať asi polovicu menšej tekvice alebo štvrtinu väčšej.
2. Krok
Plech na pečenie vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Rúru predhrejte na 180 °C.
3. Krok
V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a so štipkou soli. V inej väčšej miske šľahajte vajcia s cukrom, kým nezískate svetlú a nadýchanú zmes. Potom pomaly zašľahajte olej, mlieko a perníkové korenie. Nebojte sa pridať viac korenia, tekvica má rada výrazné chute. Následne do zmesi opatrne vmiešajte nastrúhanú tekvicu, aby sa dobre rozptýlila.
4. Krok
Pridajte múčnu zmes a ešte raz všetko dôkladne premiešajte. Cesto vylejte do plechu a pečte asi 20 až 25 minút, kým špajdľa, ktorú zapichnete do stredu, vyjde suchá.
5. Krok
Po upečení nechajte koláč chvíľu vychladnúť. Potom ho natrite bohatou vrstvou pomarančovej marmelády a nechajte úplne vychladnúť.
6. Krok
Medzitým si pripravte polevu: vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu, pridajte maslo a mlieko. Po pridaní mlieka a masla môže čokoláda vyzerať, ako keby sa zrazila, ale pokračujte v pomalom zahrievaní a miešaní, až sa všetko spojí do hladkej a lesklej polevy.
7. Krok
Vychladnutý koláč prelejte čokoládovou polevou, opatrne ju rozotrite plochým nožom a posypte nasekanými mandľami. Nechajte polevu stuhnúť a potom nakrájajte na porcie.
Tekvica nie je jedinou jesennou zeleninou, ktorú môžete pridať do sladkých dezertov. Skúste napríklad aj mrkvovú bábovku alebo brownies z červenej repy. Ak máte tekvicu v hojnosti, určite sa pozrite aj na ďalšie recepty z tejto výnimočnej suroviny!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
34 videní