- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- sterilizujeme
- Ten najlepší Púpavový med
Ten najlepší Púpavový med
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 3:0 hod
- Hotové Za: 3:40 hod
Suroviny
- 400 ks púpavových kvetov
- 2 bio citróny
- 2 kg cukru
Postup prípravy
1. Krok
Púpavový med je najlepšie pripravovať na jar (apríl až jún), keď je rastlina v kvete. Často je na konci leta ďalší rozkvet. Kvety sa najlepšie zbierajú na slnku. pred prípravou položte kvety do veľkého sita a opatrne opláchnite pod pomaly tečúcou studenou vodou.
2. Krok
Prenesieme premyté kvety do veľkej nádoby. Tiež umyte citróny a nakrájajte na tenké plátky, pridajte ich ku kvetom z púpavy. Naplňte hrniec vodou, tak aby ste pokryli kvety a priveďte do varu. Varte pri strednej teplote po dobu 15 až 20 minút, potom odstavte, prikryte pokrievkou a nechajte pôsobiť najmenej 24 hodín.
3. Krok
Nasledujúci deň, obsah hrnca precedíme cez gázu alebo husté sitko.Tekutinu prelejeme do hrnca, a pridáme k nej cukor a necháme rozvariť..Keď sa začne sirup variť,okamžite znížime teplotu,a varíme pod pokrievkou kým med nestmavne a nezhustne..Trvá to aj niekoľko hodín. Púpavový med má tmavú farbu, podobnú lesnému medu.
4. Krok
Ak chcete skontrolovať, či bola dosiahnutá požadovaná konzistencia, občas vezmite jednu čajovú lyžičku zmesi, kvapni na tanierik a nechajte vychladnúť. Optimálna hustota je ako pri klasickom mede. Po dosiahnutí tejto konzistencie med vlievame do pohárikov z viečkom a otočíme hore dnom..tak ich necháme vychladnúť, prikryté nejakou dekou..
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2202 videní