- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- vianočka
- Úžasná vianočka
Úžasná vianočka
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Vianočka je neoddeliteľnou súčasťou vianočného stola. Skvele chutí s maslom alebo marmeládou a horkým kakaom. Dôležité je venovať čas jej kynutiu, aby bola vianočka nadýchaná a jemná. Neponáhľajte sa, aby ste dosiahli tú správnu textúru. Prajeme dobrú chuť!
Suroviny
- 630 g hladkej múky
- 130 g cukru
- 260 ml mlieka
- 30 g droždia
- 1 vajce
- 120 g masla
- 100 g hrozienok (predtým namočených v rume)
- 10 g soli
- Kôra z 1/2 citróna
- Vajce na potretie
Postup prípravy
1. Krok
Z celkového množstva surovín si odoberieme približne 50 g múky, 100 ml mlieka a 2 lyžice cukru. Mlieko zahrejeme, malo by byť teplé, ale nie horúce. Do mlieka rozdrobíme droždie a dobre premiešame. Pridáme odobranú múku a cukor, ešte raz premiešame a necháme na teplom mieste, aby kvások vzišiel.
2. Krok
Do misy od robota (alebo domácej pekárne) dáme zvyšné vlažné mlieko, vajce, zvyšok cukru, múky, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. Pridáme vzišlý kvások a hnetieme na najnižšej rýchlosti približne 10 minút.
3. Krok
Po uplynutí tejto doby pridáme nakrájané zmäknuté maslo a necháme ho dobre zapracovať do cesta. Na záver pridáme hrozienka, ktoré sme nechali odkvapkať, a opatrne ich zapracujeme do cesta.
4. Krok
Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny. Po uplynutí tejto doby ho vyklopíme na pracovnú plochu a rozdelíme na 6 rovnakých častí. Pre rovnakú veľkosť môžeme jednotlivé časti aj odvážiť. Každú časť stočíme do gule a necháme ešte 10 minút odpočinúť.
5. Krok
Vianočku prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a zakryté necháme ešte 45 minút kynúť.
6. Krok
Keď vianočka vykysne, potrieme ju rozšľahaným vajcom a hojne posypeme mandľovými plátkami. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 160 °C približne 50 minút. Ak by vianočka začala príliš rýchlo zlatnúť alebo sa mandle pripiekli, môžeme ju počas pečenia zakryť alobalom.
7. Krok
Po upečení necháme vianočku vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí ju môžeme nakrájať na plátky a podľa chuti posypať práškovým cukrom.
Tento recept vám zaručí dokonalú vianočku, ktorá je ideálna na vianočný stôl.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
39 videní