Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Úžasná vianočka

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Úžasná vianočka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Úžasná vianočka Foto: depositphotos.com
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Vianočka je neoddeliteľnou súčasťou vianočného stola. Skvele chutí s maslom alebo marmeládou a horkým kakaom. Dôležité je venovať čas jej kynutiu, aby bola vianočka nadýchaná a jemná. Neponáhľajte sa, aby ste dosiahli tú správnu textúru. Prajeme dobrú chuť!

reklama:

Suroviny

  • 630 g hladkej múky
  • 130 g cukru
  • 260 ml mlieka
  • 30 g droždia
  • 1 vajce
  • 120 g masla
  • 100 g hrozienok (predtým namočených v rume)
  • 10 g soli
  • Kôra z 1/2 citróna
  • Vajce na potretie
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Z celkového množstva surovín si odoberieme približne 50 g múky, 100 ml mlieka a 2 lyžice cukru. Mlieko zahrejeme, malo by byť teplé, ale nie horúce. Do mlieka rozdrobíme droždie a dobre premiešame. Pridáme odobranú múku a cukor, ešte raz premiešame a necháme na teplom mieste, aby kvások vzišiel.

2. Krok

Do misy od robota (alebo domácej pekárne) dáme zvyšné vlažné mlieko, vajce, zvyšok cukru, múky, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. Pridáme vzišlý kvások a hnetieme na najnižšej rýchlosti približne 10 minút.

3. Krok

Po uplynutí tejto doby pridáme nakrájané zmäknuté maslo a necháme ho dobre zapracovať do cesta. Na záver pridáme hrozienka, ktoré sme nechali odkvapkať, a opatrne ich zapracujeme do cesta.

4. Krok

Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny. Po uplynutí tejto doby ho vyklopíme na pracovnú plochu a rozdelíme na 6 rovnakých častí. Pre rovnakú veľkosť môžeme jednotlivé časti aj odvážiť. Každú časť stočíme do gule a necháme ešte 10 minút odpočinúť.

5. Krok

Vianočku prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a zakryté necháme ešte 45 minút kynúť.

6. Krok

Keď vianočka vykysne, potrieme ju rozšľahaným vajcom a hojne posypeme mandľovými plátkami. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 160 °C približne 50 minút. Ak by vianočka začala príliš rýchlo zlatnúť alebo sa mandle pripiekli, môžeme ju počas pečenia zakryť alobalom.

7. Krok

Po upečení necháme vianočku vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí ju môžeme nakrájať na plátky a podľa chuti posypať práškovým cukrom.

reklama:

Tento recept vám zaručí dokonalú vianočku, ktorá je ideálna na vianočný stôl.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

39 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.