- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Zalievaný jablkový koláč
Zalievaný jablkový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 3 vajcia
- 200 g cukru
- 100 ml oleja
- 200 ml mlieka
- 300 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 1 kg jabĺk
- 50 g masla
- 50 - 100 g cukru (podľa sladkosti jabĺk)
- citrónová šťava
- 1 - 2 polievkové lyžice krupice
Postup prípravy
1. Krok
Jablká umyjeme, ošúpeme a zbavíme jadrovníkov a potom nakrájame na kocky. Vložte jablká do panvice, pridajte maslo a cukor a varte ich 5-10 minút, kým trochu nezmäknú. Na konci pridajte citrónovú šťavu a dobre premiešajte. Pred použitím nechajte náplň úplne vychladnúť.
2. Krok
Rúru predhrejeme na 180°C a plech (cca 20x30 cm) vystelieme papierom na pečenie. Vo väčšej mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Postupne za stáleho miešania pridávame olej. Pridajte mlieko a stále miešajte. Múku preosejte spolu s práškom do pečiva a soľou, potom ich postupne pridávajte do tekutej zmesi a jemne premiešajte, aby ste získali homogénne cesto. Nalejte polovicu cesta do pripraveného plechu a rovnomerne ju vyrovnajte. Túto vrstvu cesta pečieme 10-15 minút, kým nebude jemne zlatistá.
3. Krok
Vyberte plech z rúry a rovnomerne posypte vrch krupicou (pomôže to absorbovať vlhkosť z jabĺk). Na vrstvu cesta položíme vychladnutú jablkovú plnku, potom na ňu nalejeme druhú polovicu cesta a zarovnáme. Koláč pečieme v predhriatej rúre 30-35 minút alebo kým cesto na vrchu pekne nezhnedne a neprejde testom špáradlom.
4. Krok
Pred krájaním a podávaním nechajte koláč úplne vychladnúť na plechu . Pred podávaním môžete koláč poprášiť práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
124 videní