- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Žemle z kyslej smotany
Žemle z kyslej smotany
- Kusov: 30
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 500 g hladkej múky
- 30 g čerstvého droždia
- 150 g kyslej smotany
- 130 ml mlieka
- 50 g masla
- 1 lyžica oleja
- 80 g cukru
- 1 lyžiča soli
- 1 lyžica mlieka na potretie
Postup prípravy
1. Krok
Do misky si rozmrvíme droždie.. pridáme vlažné mlieko 60 g hladkej múky trochu cukru a rozmiešame. prikryjeme a necháme 15 minút naskočť..
2. Krok
Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, kyslú smotanu a kvások.. Začnite miesiť cesto najskôr drevenou vareškou a potom rukami. Cesto miesime 5 minút. Pridajte maslo izbovej teploty a pokračujte v miesení cesta, až kým nebude hladké a mäkké.
3. Krok
Cesto zmieste do gule. Misu vymastíme rastlinným olejom, pridáme cesto a misu zakryjeme potravinovou fóliou. Nechajte 1-1,5 hodiny na teplom mieste. Cesto by sa malo zdvojnásobiť.
4. Krok
Cesto rýchlo vymieste na pracovnej doske. Plech zakryjeme papierom na pečenie. Cesto rozdelíme na guľky orechovej veľkosti a urobíme z nich kvety (jedna guľka v strede, 6 guľôčok v kruhu). Zakryte fóliou alebo utierkou a nechajte pôsobiť 30 minút.
5. Krok
Predhrejte rúru na 190 ° C. Vajce a mlieko rozšľaháme a natrieme na povrch žemlí. Pečieme 15 minút.
Priemerné hodnotenie receptu
(3.7 / 5)
3 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2630 videní