- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Pesto zaujímavosti…
Pesto zaujímavosti…
BAZALKOVÉ PESTO..
je to recept starý 200 rokov,
pripravuje sa vymiešaním
Bazalky,píniových orieškov a olivového oleja,
samozrejme nesmie chýbať tvrdý syr..
Ak chcete pripraviť skutočne kvalitnú Pesto omáčku,
podľa starej receptúry, a talianskej tradície musíte pesto miešať ručne v mažiariku z mramoru.
Mimochodom Pesto znamená šliapať, trieť , tlačiť..
Ak ste však v zhone tak porušíte technologický postup použitím mixéru.
Už to nebude ono, ale pripúšťa sa..
Klasika a improvizácie..
Najslávnejším je :
Pesto alla Genovese- (janovske pesto)
je vyrobené z bazalky pestovanej v okolí janova,
pridané sú píniové oriešky ,soľ a ligúrsky olivový panenský olej.
Ďalej neodmysliteľnou súčasťou je tvrdý ovčí syr.
Pesto alla Siciliana-
Je bez orieškov ale miesto nich sa pridávajú paradajky..
Pesto alla Trapanese-
je typické sušenými paradajkami a mandľami ale tentokrát bez syra..
Do pesta sa dajú použiť rôzne oriešky..
Vlašské, liekové arašidy..
Môžete použiť rukolu,špenát, kôpor alebo aj mätu..
Nebojte sa experimentovať..
Najdôležitejšou surovinou ktorá sa nemení je kvalitný olivový olej..
Musí byť extra panenský …
S čím pesto kombinovať?
Pesto ladí perfektne s talianskymi cestovinami,raviolami..
Magicky premieňa celkom bežný pokrm na pokrm lahodný..
Hodí sa aj s ryžou guľatou Mánya a miešanou zeleninou a to surovou ale aj grilovanou či dusenou.
Taktiež zapasuje k pečenej rybe..
V peste sa dá aj marinovať kuracie či morčacie mäsko.
Potom stačí zabaliť do alobalu a upiecť v rúre či na grile a servírovať ako slávnostný pokrm..
Grilované jahňacie spolu s pestom bude iskriť novou chuťou,
a prerazí aj typické pachute z jahňaciny..
Pestom môžete doplniť chuťovku či chlebíček,
rovnako s ním môžete podávať pizzu,rizoto,
alebo jedlá s plodmi mora..
Taliani ho dokonca pridávajú aj do polievok..
Je fantastické na hrianke či opečenej bruschette..
Predpokladá sa, že pesto poznali už za rímskych čias..
Prvé doložené dôkazy o príprave tejt omáčky siahajú už do roku 1865..
Taliani ho tak milujú že dokonca usporadúvajú súťaže v príprave janovského pesta.
Mnohé krajiny sa pokúšajú napodobniť chuť pesta
napríklad vo francúzskom Provence pripravujú omáčku Piest..
V Rakúsku používajú namiesto píniových orieškov tekvicové semienka.
A v Nemecku zas medvedí cesnak..
V taliansku je tradíciou že svadobná tabula musí obsahovať pesto,
nielen ako symbol bohatého stole , ale aj ako šťastné požehnanie manželstva..
Bazalkové pesto:
60 g bazalky
3 lyžice píniových orieškov
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice strúhaného parmezánu
100 ml olivového oleja
soľ podľa chuti
Najskôr si v mažiariku rozdrvíme píniové oriešky, pridáme potom cesnak a syr spolu s bazalkou.
Soľ pridávame opatrne..
Je doplnkom k cestovinám ale aj k šalátu Capresse..
Paradajkové pesto:
20 g bazalky
3 lyžice píniových orieškov
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice strúhaného parmezánu
3 lyžice nasekaných sušených paradajok
100 g kapary
1 polievková lyžica balsamica
100 ml olivového oleja
soľ podľa chuti
V mixériku nasekáme bazalku,píniové oriešky,cesnak, syr a sušené paradajky..
Pridáme potom kapary a balsamico..Zriedime na požadovanú konzistenciu olivovým olejom.
Používame k cesstovinám,
ale aj ku krémovým syrom,ku grilovanému mäsu, restovanej zelenine..