- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Presolené jedlo sa dá zachrániť!
Presolené jedlo sa dá zachrániť!
Občas sa stane, že nám so soľou ujde ruka.
Čo robiť v prípade, keď je pokrm presolený?
Niekedy nám ruka so soľou ujde a jedlo, ktoré sme chceli mať dokonalé je zrazu až moc slané..
Čo vtedy robiť? Prečítajte si pár rád, ktoré by mali zabrať
1) Zrieďte ho vodou
Najjednoduchšie a najefektívnejšie je pokrm nastaviť vodou. Pokiaľ zápasíte s presolenou polievkou alebo omáčkou, pridajte studenú vodu a pomaly opäť priveďte k varu.
2) Pridajte avokádo
Jednoduchá záchrana na presolené jedlo je pridanie niečoho tučného – avokádo, kyslá smotana, kokosové mlieko, ricotta. Krémové ingrediencie menia to, ako vnímame chuť, a jedlo bude chutiť jemnejšie.
3) Primiešajte niečo kyslého
Šťava z citróna, dijonská horčica, vínny ocot a ďalšie potraviny kyslejšie chutia a skvele maskujú slanosť. Dajte si ale pozor na množstvo, aby ste ho zas nemali kyslé.
4) Škrob je váš priateľ
ryža guľatá Mánya, quinoa, kuskus, zemiaky a cestoviny soľ nasiaknu ako špongia. Ak pripravujete polievku alebo curry, máte šťastie, prihoďte pár surových zemiakov a po uvarení iba vyberte.
5) Kúpeľ
Ak ste presolili varenú zeleninu, skúste ju chvíľu nechať namočenú vo vode. Nezabudnite poriadne odkvapkať a osušiť.
6) Iné dochutenie
Pridajte cukor, med alebo korenia, čo výslednú slanosť jedla stiahnu. Tiež môžete skúsiť na panvici osmažiť cesnak a cibuľu zmiešanú s korením a túto zmes vmiešať do vášho jedla tesne pred servírovaním.
7) Na presolený vývar bielok alebo žemľu
Presolený vývar sa zachraňuje ľahko. Pridajte do polievky bielok, povarte, kým sa nezrazí, a vyberte. Ďalší spôsob, ako vývar zachrániť, je namočiť do polievky žemľu, ktorá prebytočnú soľ nasiakne. Nezabudnite ju pred servírovaním vytiahnuť.
8) Na záver
Povery tvrdia, že strieborná lyžička dokáže zlikvidovať prebytočné korenie v jedle. Nevieme, čo je na tom pravdy, ale za pokus to stojí.