- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Pomoc pri problémoch v kuchyni
Pomoc pri problémoch v kuchyni
Neúspech v kuchyni pri varení alebo pečení sa dá väčšinou napraviť.
Pri pečení je to väčšinou zložitejšie. Keď droždie nekysne, ale sa bielok nedá vyšľahať pomôžu nasledujúce pokusy..
Prášok do pečiva
Starý prášok do pečiva podrobíme takémuto testu:
Do hrnčeka dáme teplú vodu pridáme 1 lyžičku prášku.Ak sa začnú uvoľňovať bublinky prášok je v poriadku.To isté vyskúšajte s droždím..
Lámavé krehké cesto
To nám vznikne tak, ak sa do cesta dlho zapracováva múka.Tuk a múka sa oddelia a cesto sa začne rozsýpať.
Cesto zachránime tak, že doň po troške zapracujeme 1 dobre vychladený bielok.
Skúška špajdľou
Keď nie sme si istí, či už je koláč prepečený, pichneme doň špajdľou.
Ak sú po vpichu na nej nalepené kúsky cesta,musíme koláčik ešte chvíľu dopekať.
Múčnik sa nám nezdvihol
Ak sa vám korpus zdá byť nízky, prekrojíme ho a naplníme ovocím pudingom alebo šľahačkou.
Múčnik sa nám nedá vybrať z formy
Keď sa nám nedarí múčnik vybrať z formy, skúsime formu na chvíľu obaliť vlhkou utierkou.
Múčnik je príliš suchý
Trený múčnik ktorá je zvrchu vysušený poprepichujeme a zvlhčíme ovocnou šťavou.
Šľahačka nieje tuhá
Ak nemáte po ruke stužovač , šľahačku preložíme do kovovej misy a dáme poriadne zachladiť do mrazničky.Potom znovu vyšľaháme.
Bábovka sa mi často prepadne.
Pozor si dávajte hlavne na skoré otvorenie dvierok rúry.
Bábovka sa na okrajoch pripaľuje
Na vymazanie formy je najlepšie používať olej.V prípade masla ľahko dôjde k prepaľovaniu. Formu vysypeme hrubou alebo polohrubou múkou.
Bielkový sneh nieje dobre tuhý
Najčastejšia chyba vzniká už pri rozklepnutí vajec. Musia byť čerstvé, a dobre oddelené.Do bielka by sa nemal dostať ani kúsok zo žĺtka.
Dobré je pred šľahaním prisať štipku soli.
Ako urobiť správne posýpku?
Drobenka, niekedy sa tiež hovorí mrvenička alebo posýpka, je vlastne zmesou asi 50 gramov masla, 70 gramov hrubej múky a 70 gramov krupicového cukru.
Pripravíte ju jednoducho trením surovín medzi sebou.môžete do nej pridať aj vanilkový cukor alebo mandle či oriešky.
Zrazený maslový krém
Zachránite ho tak, že ho dáte do misky a v horúcom vodnom kúpeli miešate tak dlho, až sa zase pekne spojí.
Potom misku vyberte a miešajte až do vychladnutia.