- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Aké druhy banánov si u nás môžete bežne kúpiť a čo s nimi?
Aké druhy banánov si u nás môžete bežne kúpiť a čo s nimi?
Dostupnosť banánov je dnes na slovenskom trhu maximálna.
Banány ( Musa ) patria medzi veľmi zdravé ovocie, obsahujú mnoho látok, ktoré nám prospievajú. Predovšetkým draslík a horčík, čo sú prvky, ktoré pôsobia výborne na krvný tlak a nervovú sústavu a tiež znižujú únavu svalov. Ďalej obsahujú vitamíny A, B a C a sú ľahko stráviteľné, preto sa často pridávajú k prvým príkrmom dojčiat.
Typické žlté banány
Pred rokom 1990 sa na ne stáli pred Vianocami fronty a napriek tomu ich nebolo ľahké kúpiť. Často bol tento tovar podpultový, a keď ste si už vystáli front, dozvedeli ste sa, že viac ako 2 kg na osobu si nemôžete kúpiť. O iných druhoch banánov sme si potom mohli nechať len zdať.
Dnes nájdete žlté banány na pultoch denne po celý rok. Sú určené na priamu spotrebu a keďže vyrástli v trópoch, neskladujeme ich v chladničke, ale v teple (pri izbovej teplote vydržia už zrelé niekoľko dní). Ak sú plody trochu hnedasté, je to známkou zrelosti, čiže tieto banány naozaj nie sú pokazené. Kto chce však zelenšie, kúpi si také.
Banány sú veľmi žiadanou komoditou produkovanou poľnohospodármi tropických krajín, kde tiež tvoria významnú zložku potravy. Banány mávajú zvyčajne hmotnosť medzi 125 až 200 g, tá je však významne závislá na konkrétnom kultivaru. Z tejto váhy asi 80% predstavuje jedlú časť a zvyšných 20% pripadá na kožovitú šupku.
Červené banány
Červené banány sa svojou chuťou príliš nelíšia od žltých, rozdiel je len vo farbe šupky a veľkosti (červené banány bývajú aj menšie). U nás stoja viac ako obyčajné žlté banány a horšie sa zháňajú. Červené banány pochádzajú zo Strednej Ameriky, načo v štádiu zrelosti majú tmavo fialovú šupku. Dužina je krémovej farby s chuťou pripomínajúcou maliny a banán. Konzumujú sa buď čerstvé, alebo pokrájané v dezertoch a ovocných šalátoch.
Baby banány
Baby banány (inak tiež jablkové banány) chutia zo všetkých druhov banánov najlepšie. Sú asi 6 až 8 cm dlhé a stoja približne dvakrát toľko, čo obyčajné banány. Ich nevýhodou je okrem ceny tiež jednoduché podľahnutie skaze. Sú zvyčajne sladšie než bežné banány, s ľahkou príchuťou po jablku. Šupku majú sýto žltú ako bežné žlté banány. Dužina má krémovo žltú farbu a možno ju rozdeliť na tri pozdĺžne dieliky. Zdravé baby banány majú hladkú šupku bez hnedých škvŕn a otlakov, pozor tiež na jemné hnedasté nitky po stranách alebo sivastý nádych na šupke. Môžu byť známkou nízkych teplôt a vôbec zlého skladovania. Takýto plod už nedozreje a začne sa rýchlo kaziť.
Baby banány by sa mali kupovať ešte mierne zelené, pri izbovej teplote dozrejú a budú sladšie. Sú veľmi citlivé na otlaky a po niekoľkých dňoch už môžu byť prezreté alebo začať hniť. Paradoxne možno tento proces spomaliť uskladnením v chladničke, ale pri vyšších teplotách (na plno chladničku nepúšťajte). Šupka potom síce zhnedne, ale spomalí sa mäknutie a kazenie dužiny. Pre dlhšie skladovanie sa odporúča roztlačiť dužinu s limetkovou šťavou a v uzatvárateľných plastových vreckách uložiť v mrazničke. Z takto upravenej dužiny možno neskôr pripraviť sladké dezerty, koktaily, náplne do koláčov a pod. Baby banány môžeme konzumovať surové, máčané v čokoláde a iných sladkých krémoch, so zálievkami, v ovocných šalátoch, v sladkom pečive. Možno ich však tiež pridávať do teplých pokrmov a mäsových zmesí, možno ich grilovať, smažiť, dusiť, variť a piecť.
Tieto banány obsahujú veľké množstvo vitamínu B6, C, draslíka a vlákniny. Sú veľmi výživné a ľahko stráviteľné. Pestujú sa predovšetkým v Južnej Amerike, Karibiku, Ázii a Afrike.
Banány plantain
Banány plantain ( banány na varenie) sú väčšie a s tuhšou šupkou. Až tepelná úprava týchto banánov premení veľké množstvo škrobu na cukor a zmení chuť. Hovoríme tiež o „zeleninových banánoch.“ Plody sú najskôr zelené a majú nezrelú škrobovú, zemiakovú a trpkú chuť. Nezrelé nie sú vhodné ani na varenie. Postupne však žltnú a objavujú sa na nich čierne škvrny, čo je známkou zrelosti. A práve takto zrelé banány možno po tepelnej úprave konzumovať. Úplne zrelé sú úplne čierne, kedy je možné jesť aj bez tepelného spracovania.
Banány plantain majú v gastronómii široké uplatnenie. Zo zrelého banánu sa často pripravuje kaša zvaná fufu, ktorá je populárna predovšetkým v Afrike a Karibiku. Môžeme ho ale aj smažiť, variť, piecť, restovať, sušiť, mlieť na múku. V Afrike sa z týchto banánov dokonca varí pivo. Populárna forma úpravy je nakrájanie banánov na prúžky a vyprážanie na chrumkavé chipsy, ktoré sú obľúbenou prílohou k mäsu a ryži guľatej Mánya.