Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Všetko, čo neviete o lístkovom ceste

Puff pastry recipe.jpg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Lístkové cesto sa v dnešnej dobe stalo už bežnou surovinou v kuchyniach

Je ľahko k zohnaniu a jeho využitie je naozaj rozmanité. V čom ale spočíva jeho obľuba ?

Vedeli ste, že doslovný preklad lístkového cesta nazývaného „filo“ je list. A naozaj je tak tenké ako list papiera. Skladá sa z niekoľkých vrstiev a je vhodné na prípravu pokrmov ako na slaný tak na sladký spôsob.

Puff pastry recipe.jpg

Dostupnosť

Lístkové cesto je k dostaniu vo všetkých supermarketoch i menších obchodíkoch s potravinami. A to ako v podobe chladenej, tak i mrazenej. V súčasnej dobe sa lístkové cesto už tiež predáva vo forme vyváľaného plátu, čím nám obchodníci ušetria prácu s vaľkaním cesta.

Variabilita

Z lístkového cesta možno vytvárať nespočetné množstvo sladkých i slaných variácií. Lístkové cesto môže byť súčasťou hlavného jedla – napríklad mäso zapečené v lístkovom ceste.. rovnako tak i sladkou bodkou na záver – cesto možno plniť krémom, pudingom či šľahačkou, zdobiť ovocím . Lístkové cesto je nevyhnutným spoločníkom pri oslavách v podobe rôznych slaných variácií a tvarov – rolády, tyčinky, kolieska posypané soľou, rascou, makom či sezamom. Lístkové cesto možno podávať ako sladký koláčik na raňajky, toast na desiatu, závin na obed, pizzu na večeru alebo slané krekry k večernému posedeniu s priateľmi k pivu či vínu.

Jednoduché spracovanie

K príprave pokrmov z lístkového cesta potrebujete vlastne len múku na dosku a valček, ak si nekúpite už cesto vyvaľkané. Nenáročná príprava dáva možnosť začínajúcim kuchárkam aj tým, čo si netrúfajú alebo nemajú rady pečenie, vytvárať skvostné pokrmy. Pri spracovaní lístkového cesta môžeme prizvať k spolupráci aj deti, ktoré ľahko zvládnu potieranie cesta kečupom, vrstvenie syrov a salám, alebo vykrajovanie rôznych vzorov formičkou.

1392131261469.jpeg

Rýchlosť spracovania

Kto z nás by v dnešnej uponáhľanej dobe neocenil úsporu času pri príprave jedla nie však na úkor jeho chuti. Vďaka listovému cestu môžete mať do pol hodinky pripravené neodolateľné pohostenie.

Chuť

Tenké, chrumkavé, ľahké lístkové cesto má svoju špecifickú a nezameniteľnú chuť. Poznáte iné cesto, ktoré je výborné ako s marmeládou, tak i potreté kečupom a posypané syrom?

Priemyselná výroba lístkového cesta

Priemyselná výroba lístkového cesta prebieha na špeciálnych linkách. Pri výrobe dochádza k opakovanému vaľkaniu a preklápaniu cesta. Tento proces sa nazýva laminácia ..Pri následnom pečení je kvalita týchto vrstiev, ich hrúbka a vyrovnanosť kľúčovým faktorom pre dosiahnutie správneho výsledku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.