- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tri úžasné nápoje pre vašu silvestrovskú party
Tri úžasné nápoje pre vašu silvestrovskú party
Neviete, čo pripraviť na tohtoročného Silvestra?
Prinášame recepty na tri nápoje, ktoré vás zaručene nesklamú!
Silvestrovské bowle
Čo by to bolo za oslavu, keby sa na nej nepodávalo ovocné bowle?
Tento obľúbený nápoj, ktorý dokáže byť zábavný aj zradný zároveň, je na prípravu neskutočne jednoduchý.
Potrebovať budeme:
- fľašu sektu 0,75 l
- fľašu vodky alebo bieleho rumu 0,5 l
- kompótové ovocie – ananás, mandarínky, broskyne, čerešne
- ak zoženiete, použite vodný melón, na bowle sa skvele hodí
- práškový cukor
Všetky kompóty zlejeme (ananásovú šťavu schováme na neskôr) a ovocie presypeme do väčšej sklenenej misy. Pridáme alkohol, sekt a ananásovú šťavu. Prisladíme práškovým cukrom podľa chuti a necháme cez noc odležať v chlade. Pred silvestrovskou oslavou zľahka premiešame a môžeme servírovať. Pozor, ako už bolo povedané – účinky bowle neradno podceňovať. Užívajte ho preto s mierou.
Spritz veneziano
Benátsky spritz
Spritz je módnym nápojom pochádzajúcim z oblasti severného Talianska, kam ho koncom 19. storočia priniesli jakušania ako vylepšenú verziu takzvaného Spritzer, čiže vínneho striku. K príprave jedného pohára potrebujeme:
- 0,05 l Campari alebo Aperol
- 0,1l bieleho vína, ideálne Prosecca
- 0,1l sódovky
- koliesko citróna
- veľkú zelenú olivu a špáradlo
Výroba je opäť veľmi jednoduchá. Do veľkého pohára na biele víno nalejeme panák likéru, pridáme víno, olivu na špáradle a zalejeme sódou. Zdobíme kolieskom citróna, ktoré môžeme počas konzumácie do nápoja vytlačiť. Zajedať môžeme jednohubkami s parmskou šunkou, syrovými tyčinkami, ako to robia rodení benátčania.
Osviežujúci ľadový čaj
Do tretice prinášame nápoj, ktorý vás neopije, ale naopak povzbudí k bujarým oslavám. Je to lahodný čaj s citrónom a pomarančom, mätou, uhorkou a trstinovým cukrom. Na 2 litre nápoja použijeme:
- 6 sáčkov kvalitného čierneho čaju
- 2 lyžice trstinového cukru
- 2-3 vetvičky mäty
- 300 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy + 1 olúpaný a nakrájaný pomaranč
- šťava z 1 citróna
- 1 šalátová uhorka nakrájaná na kolieska
- citrón alebo limetka na ozdobu
- ľad
Z 1,5 l vody uvaríme čaj, za horúca do neho vmiešame trstinový cukor a po desiatich minútach tiež lístky mäty. Čaj vychladíme, pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu, kúsky pomaranča a kolieska uhorky. Prisypeme kocky ľadu. Poháre ozdobíme citrónom alebo alebo limetkou a môžeme nalievať.
Nech už budete tento rok servírovať čokoľvek, prajeme vám, nech sa oslava skutočne vydarí!